Anemija se leči minimum tri meseca

tablete-za-anemijuOd svih poremećaja krvne slike najučestalija je anemija ili malokrvnost- smanjen broj eritrocita i nedovoljna količina hemoglobina u krvi. Počinje postepeno, a prvi simptomi se obično ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Ako se pravovremeno ne leči, anemija ostavlja ozbiljne posledice.

Anemija nije bolest već stanje putem kojeg se ispoljava veći broj oboljenja i zbog čega je potrebno da se precizno odredi razlog njenog nastanka. Klinička manifestacija anemije zavisi od stepena tkivne hipoksije (nedostatka kiseonika), uzroka i mehanizma nastanka. Stoga i način lečenja zavisi od osnovnog uzroka poremećaja koji je doveo do ispoljavanja anemijskog sindroma.

Simptomi Anemije

Simptomi anemije se ne ispoljavaju odmah. Tek kada se rezerve gvožđa potroše, postaje primetno bledilo kože i sluzokože, zatim se javlja malaksalost, umor, glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, potištenost, smanjenje koncentracije i pažnje, ubrzan rad srca, lomljivost noktiju, suva koža, grčevi u mišićima. Laboratorijski parametri sideropenijske anemije u perifernoj krvnoj slici jesu snižene vrednosti hemoglobina, snižene vrednosti prosečne zapremine eritrocita (MCV) i prosečne količine hemoglobina u eritrocitima. Nivo serumskog gvožđa bi trebalo odrediti ujutru, jer se u toku dana menja, a ujutru je najviši. Ukoliko pacijent uzima preparate gvožđa, potrebno je prekinuti terapiju bar 24 sata pre testiranja (optimalno 5-7 dana).

Budite uporni u lečenju Anemije

U lečenju malokrvnosti najvažnije je nadoknaditi gubitak gvožđa. Međutim, ako se dokaže da je anemija posledica bolesti, onda se sprovodi lečenje te bolesti. Preporučuje se oralna primena preparata gvožđa u terapijskoj dozi od 200mg dnevno, pola sata pre jela, uz folnu kiselinu (10mg dnevno) i vitamin C (1 gr dnevno). Tablete gvožđa se uzimaju u dozi od 200mg sve dok se krvna slika ne normalizuje, potom se smanjuje na 100mg dnevno. Anemija se leči više meseci, otprilike 3 do 6 sve dok se ne popune rezerve gvožđa. Ukoliko se pojave neželjeni efekti kao što su mučnina, povraćanje, proliv, zatvor, grčevi u stomaku, preparat gvožđa se uzima dva sata posle jela. Normalna pojava je da stolica potamni. U lečenju anemije se mogu upotrebiti i intravenski preparati gvožđa, posebno ako pacijent ne podnosi tablete ili one ne daju željeni efekat, zatim kod inflamatornih bolesti želuca i creva, dugotrajnog krvarenja ili loše saradnje bolesnika. Neželjeni efekat ovog oblika gvožđa je alergijska reakcija. Kod bolesnika se primenjuje i transfuzija deplazmatisanih eritrocita i to ako su vrednosti hemoglobina manje od 80gr/l.
petica novaPrimed 5 feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe. PRIMED 5 obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka. Dobro se apsorbuje iz creva, nema nikakvih neželjenih efekata, odlično se podnosi i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu