Mineral neophodan za život.

pills_2023236bU narodu je od davnina gvožđe poznato i kao železo (latinski ferrum). Ovaj mineral iz grupe oligolelmenata je organizmu potreban u malim količinama. Ali naš organizam ne stvara sam zalihe gvožđa, već se gvožđe mora unositi hranom.
Snabdevanje kiseonikom.
Ključna uloga gvožđa je snabdevanje kiseonikom vitalnih organa. Sekundarna uloga gvožđa je stvaranje mioglobina, bitnog pigmenta mišića, koji je važan jer transportuje kiseonik do mišića, na taj način se obezbeđuje energija koju trošimo za vreme fizičke aktivnosti. Takođe, gvožđe podstiče rast, otpornost na bolesti, sprečava nastanak zamora. Održava koncentraciju i daje mentalnu svežinu i budnost. Loši rezultati u sportu mogu biti posledica nedostatka gvožđa. Da bi nam mišići bili jaki, potrebno im je dopremiti mnogo kiseonika.
Zastupljnost i iskorišćavanje
Od svih minerala gvožđe, je najmanje zastupljeno u našoj ishrani, jer je vrlo mali broj namirnica stvarno dobar izvor ove namirnice.
Gvožđe se mnogo bolje usvaja iz životinjskih proizvoda u odnosu na biljne. Usvajanje ovog minerala pospešuje vitamin C, pa se preporučuje da se uz namirnice bogate gvožđem popije limunada ili pojede pomorandža. Usvajanje gvožđa će biti manje efikasno ako se uz njega konzumiraju namirnice bogate kalcijumom kao što je mleko. Takođe, i kofein koga najviše ima u kafi i čaju, otežava iskoristljivost gvožđa iz namirnica.
Gvožđe se u hrani nalazi u obliku neorganskih soli i organskih jedinjenja. Da bi se iskoristilo gvožđe iz hrane, mora se redukovati u rastvorljiv oblik. Najviše gvožđa ima u crnoj džigerici, iznutricama, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, renu, divljači, žitaricama, bademu, semenu tikve, suvom voću, mesu domaćih životinja, indijskom čaju i ražanom hlebu.
Nedostatak gvožđa
Usled slabog unošenja ovo elementa hranom, ili većih gubitaka krvi, pojavljuje se nedostatak gvožđa. Međutim, prevelike količine gvožđa mogu štetno uticati na opšte zdravlje i funkciju jetre. Manjak gvožđa može nastati usled: smanjenog unosa hranom, naročito ako se jede samo biljna hrana, operacije želuca i dvanaestopalačnog creva (smanjena je resorpcija), hroničnog krvarenja, produženih i obilnih menstruacija, trudnoće i dojenja, kao i razaranja eritrocita usled neke bolesti.
petica novaPrimed 5 feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožde.  Obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.