Da li imate dovoljno gvožđa?

epruvete krviAnemija je dosta rasprostranjeno, ali pomalo zanemareno oboljenje, koje zahteva pravovremeno lečenje da bi se izbegle teže posledice po zdravlje.

Kada organizam pati od nedostatka gvožđa, njegov životni potencijal se smanjuje. Pošto nema dovoljno hemoglobina koji prenosi kiseonik, ćelija neće dobijati dovoljno kiseonika, pa neće ni funkcionisati kako treba.

Uzroci, simptomi i posledice anemije

Anemija je često oboljenje među ženama, a naročito je izražena kod žena sa obilnijim menstruacijama i trudnicama. Takođe, žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama, uglavnom ne unose ishranom dovoljno gvožđa, što vodi ka malokrvnosti. Ali postoje i mnogi drugi, znatno ozbiljniji uzroci, koji dovode do unutrašnjeg krvarenja (čir, kila, hemoroidi, tumori digestivnog trakta), loša apsorpcija gvožđa (celijakija, Kronova bolest), povećana ili ubrzana razgradnja eritrocita usled nekog poremećaja.

Ovo oboljenje ne daje uvek jasne simptome, jer se oni javljaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada dolazi do malaksalosti, nesvestice, nepravilnog rada srca, lomljenja noktiju, opadanja kose, gubitka apetita, iscrpljenosti, krvarenja iz desni i nosa.

Ukoliko se lečenje ne započne na vreme, može doći do različitih ozbiljnih posledica: smanjenje mentalnih sposobnosti, komplikacija u trudnoći, slabljenja imuniteta i povećane sklonosti ka infekcijama. Stoga je redovna kontrola krvne slike jako važna da bi se oboljenje otkrilo na vreme, ali i njegov uzrok.

Važnost ishrane i navika

Upotreba suplemenata koji sadrže gvožđe nije uvek garancija da će organizam dobiti dovoljnu količinu ovog elementa. Potrebno je imati u vidu kvalitet gvožđa i sposobnost organizma da ga prihvati u odgovarajućoj količini.

Smatra se da se gvožđe iz životinjskih namirnica lakše usvaja, ali to ne znači da će vegeterijanci sigurno oboleti od anemije. Mnogo je važnije zdravlje unutrašnjih organa (jetra, digestivni trakt) da bi apsorpcija bila kvalitetnija. Osim toga, istraživanja u svetu i našoj zemlji su pokazala da  osobe koje ne jedu meso nemaju veću sklonost ka gubitku ili manjku gvožđa u odnosu na ostale.

Na proces usvajanja gvožđa iz namirnica utiče i pravilna kombinacija različitih komponenti iz hrane.

Nadoknadite gvožđe na vreme

U lečenju malokrvnosti najvažnije je nedoknaditi izgubljeno gvožđe. Lekari najčešće savetuju primenu suplemenata, što svakako daje rezultate, ali kako su ovi lekovi sintetskog porekla, svakako imaju i određene neželjene pojave vezane za digestivni trakt. Takođe, moguće je i dešavaju se predoziranja sa ovim preparatima.

S druge strane, postoji čitav niz narodnih recepata, koji su vrlo efikasni i potpuno neškodljivi u terapiji ovog oboljenja, kao i mnogo namirnica izuzetno bogatih gvožđem. Oni ne samo da popravljaju krvnu sliku, nemaju nikakvih neželjenih efekata i fenomenalno utiču na imunitet organizma u celini.

PREPORUČUJEMO PRIRODNO REŠENJE

petica novaPrimed 5 feromed bezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.
Dobro se apsorbuje iz creva i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu. Zbog svog izuzetno prirodnog sastava ne izaziva nikakve neželjene efekte.
Povoljno deluje na otklanjanje simptoma koji prate zapaljenje sluzokože želuca.