hrana-bogata-gvozdjem

Gvožđe u velikim količinama može biti štetno!

hrana-bogata-gvozdjemPreporučen dnevni unos gvožđa zavisi od uzrasta, pola i nekih posebnih stanja, kao što su trudnoća i dojenje. Kao gornja granica preko koje ne bi trebalo ići uzima se unos oko 45 mg gvožđa (iz hrane ili iz suplemenata) dnevno.

Uzimanje većih doza suplemenata gvožđa može izazvati neželjene reakcije kao što su mučnina, povraćanje i poremećaj u pražnjenju creva.

Kada su deca u pitanju, važno je držati suplemente van njihovog domašaja, jer kod dece ispod 5 godina, uzimanje samo jedne prevelike doze (više od 60mg) može izazvati ozbiljne simptome trovanja.

Preopterećenje gvožđem
Hemohromatoza je posebno stanje u kome dolazi do nagomilavanja gvožđa u organizmu, koje ako dugo ostane neprimećeno može dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre i drugih organa. Primarno je izazvano genskom mutacijom, i osobe koje imaju ovaj poremećaj svakako moraju voditi računa o dnevnom unosu gvožđa.

Gvožđe iz hrane
Redovnom i raznovrsnom ishranom organizam se ne može preopteretiti gvožđem. Namirnice životinjskog porekla (meso, džigerica) su dobar izbor, zato što one sadrže takozvano hem-gvožđe, oblik koji se najbolje apsorbuje iz creva, u odnosu na ne-hem gvožđe koje se nalazi u namirnicama biljnog porekla.

Ukoliko imate anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa ili imate povećane potrebe za unosom ovog elementa, mi vam preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 5.

PRIMED 5 Feromed je potpuno prirodan preparat na bazi kristalisanog meda i koprive. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Redovnim korišćenjem obezbeđuje optimalan dnevni unos gvožđa bez opasnosti od razvoja neželjenih reakcija. Pogodan je za primenu kod dece starije od 3 godine i odraslih, bez vremenskog ograničenja.