Feritin u krvi

KrvarenjeFeritin u krvi je kompleks gvožđa i proteina. U organizmu se normalno stvaraju rezerve gvožđa i to u formi feritina i hemosiderinaFeritin je depo gvožđa koji se nalazi u ćelijama i može, po potrebi, vrlo brzo da oslobodi gvožđe koje onda postaje dostupno drugim tkivima i organima.

Mala količina feritina se oslobađa u krv i ta količina je direktno proporcionalna količini deponovanog gvožđa u telu.

Kada su količine dostupnog gvožđa nedovoljne, ono se oslobađa iz feritina, zalihe gvožđa se smanjuju i nivo feritina opada.

Ako je količina gvožđa u organizmu povišena, ono se taloži u tkivima i može dovesti do njihovog oštećenja, dovodeći do stanja poznatog kao hemohromatoza.

Nizak nivo feritina ukazuje da su zalihe gvožđa male i da imate nedostatak gvožđa.

Visok nivo feritina znači da je u pitanju stanje koje dovodi do toga da telo taloži previše gvožđa. To ukazuje na bolest jetre, hemohromatozu, reumatoidni artritis, leukemiju, limfome, dijabetes tipa 2 ,hipertireozu, višestruke transfuzije krvi, upalna stanja… Neki oblici raka takođe uzrokuju visoke nivoe feritina u krvi.

Feritin je reaktant akutne faze što znači da se njegove koncentracije povećavaju kod infekcije, zapaljenja, autoimunih bolesti… Takođe kod oštećenja ćelija jetre (hepatitis, toksični agensi, alkoholizam) feritin se oslobađa iz ćelija i njegov nivo u krvi raste bez obzira što je ukupna količina gvožđa u krvi normalna.

Nizak nivo feritina u krvi najverovatnije ukazuje na to da ste anemični i da je potrebno obnoviti količinu gvožđa u organizmu. Primed 5 feromed je potpuno prirodno sredstvo koje za kratko vreme nadoknađuje gvožđe i otklanja simptome anemije.