Šta se dešava kad je nivo gvožđa nizak?

Gvožđe je element koji je u našem organizmu neophodan za izgradnju dva proteina: hemoglobina i mioglobina. Hemoglobin služi za prenos kiseonika putem krvi, dok se mioglobin nalazi u mišićima, gde obavlja svoju ulogu u vezivanju kiseonika.

Gvožđe takođe učestvuje u proizvodnji nekih hormona, a utiče i na izgradnju tetiva, ligamenata i drugih vezivnih tkiva.

U slučaju dužeg nedostatka gvožđa, dolazi do smanjenja veličine i broja crvenih krvnih ćelija (eritrocita). Kako postoji i manjak hemoglobina, kapacitet za prenos kiseonika se smanjuje. Vremenom, dolazi do pojave simptoma anemije: lako zamaranje, umor, malaksalost, stalna pospanost, slabost, lupanje srca, bleda prebojenost kože i vidljivih sluznica.

Preporučen dnevni unos gvožđa se razlikuje u odnosu na pol, godine starosti, opšte stanje organizma i posebnih potreba. Za odrasle zdrave muškarce preporučen dnevni unos je oko 8mg. Kada su u pitanju žene od 19 do 50 godina, preporučuje se dvostruko veći unos, do 18mg dnevno. Kod žena u generativnom periodu, potrebe za unosom gvožđa su veće zbog fiziološkog gubitka gvožđa u toku menstrualnog krvarenja. Kod osoba koje su vegetarijanci, preporučen dnevni unos je veći, za muškarce je oko 14, a za žene oko 32mg. Uz unos biljnih izvora gvožđa uvek se savetuje unos namirnica bogatih vitaminom C, za koji se smatra da pomaže apsorpciju.

Koja hrana se posebno preporučuje kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa?

Ostrige, goveđa jetra, pasulj, sočivo i spanać su veoma dobri izvori gvožđa. Pored toga, kao izvor gvožđa mogu da se upotrebljavaju i meso drugih životinja, sušeno voće, celo zrno žitarica i lisnato povrće. Takođe, na tržištu postoji veliki broj proizvoda (npr. musli, kaše od žitarica) obogaćenih gvožđem.

Da li je upotreba suplemenata gvožđa neophodna?

Raznovrsna ishrana trebalo bi da bude dovoljna za unos optimalnih količina svih nutrijenata važnih za očuvanje građe i funkcije svih organa i sistema našeg organizma.

Međutim, u situacijama kada to nije moguće, ili u slučaju nepredviđenih okolnosti (povrede sa gubitkom veće količine krvi, poremećaj ciklusa kod žena sa obilnim krvarenjem) može biti potrebna upotreba dodatnih izvora gvožđa.

Suplementi gvožđa se mogu naći u obliku kapsula, tableta, sirupa, ili u obliku injekcija za parenteralnu upotrebu.

Na tržištu postoji i veliki broj prirodnih preparata koji u sastavu sadrže biljne sastojke sa povoljnim delovanjem kod anemije.

Ovde posebno izdvajamo PRIMED 5, prirodan proizvod na bazi meda i koprive.

PRIMED 5 na prirodan i bezbedan način obezbeđuje unos gvožđa neophodnog za izgradnju hemoglobina i eritrocita. Redovnom upotrebom utiče na smanjenje tegoba uzrokovanih anemijom.

PRIMED 5 blagotvorno deluje na sluzokožu želuca, pa se preporučuje i kod gastritisa bilo kog uzroka.

PORUČITE PRIMED 5: https://primed5.anemija.rs/