Blagotvorna dejstva koprive

Kad se pomene kopriva, kod velikog broja osoba, prva misao je neprijatan osećaj žarenja do kog dolazi kada se kopriva dotakne.

Međutim, kopriva je jedna od korovskih biljaka koja nam nudi mnogo više od onog što se na prvi pogled vidi.

U narodnoj medicini, kopriva se vekovima koristi u prevenciji i tretmanu različitih problema kao što su anemija, neki kožni problemi, reumatizam i dr.

Kopriva sadrži važne nutrijente

U koprivi ima vitamina A, C, K, a od drugih nutrijenata zastupljeni su magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, kao i hlorofil.

Takođe, kopriva sadrži i antioksidanse i polifenole. Ove materije mogu da imaju povoljno dejstvo u prevenciji preranog starenja, nekih inflamatornih bolesti, bolesti srca i metaboličkih poremećaja (dijabetes).

Kopriva i zdravlje žene

Kopriva je jedna od biljaka koja se ženama preporučuje u svim starosnim dobima. U narodnoj medicini, čaj od koprive preporučuje se za ublažavanje menstrualnih grčeva, PMS-a, simptoma menopauze i anemije uzrokovane povećanim gubitkom krvi u toku menstrualnog ciklusa.

Olakšanje simptoma sezonske alergije

Iako sveži list koprive u dodiru sa kožom izaziva pojavu osipa (koprivnjače), pokazalo se da interna upotreba koprive zapravo može da doprinese smanjenju simtoma alergijskog rinitisa. U jednom od istraživanja, upotreba koprive pokazala je bolje rezultate u odnosu na placebo.

Pomoć kod artitisa i bola

Kopriva sadrži i određene materije sa protivupalnim dejstvom koje mogu da budu korisne kod osteoartitisa, gihta i bola u zglobovima uzrokovanog upalom. U narodnoj medicini mogu da se nađu različite preporuke za upotrebu preparata na bazi koprive, kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju upotrebu.

Uklanjanje posledica hroničnog umora

Pored ostalih povoljnih efekata, nutrijenti iz koprive mogu da pomognu u uklanjanju posledica hroničnog umora i stresa.

Od prirodnih formula koje sadrže koprivu u sastavu, posebno preporučujemo upotrebu PRIMED 5 preparata.

PRIMED 5 je prirodna formula na bazi meda i koprive. Povoljno deluje na poboljšanje opšte otpornosti organizma, a posebno se preporučuje osobama koje imaju anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa.

Više informacija o PRIMED 5: https://primed5.anemija.rs/