Ishrana i anemija

Do anemije dolazi usled nedovoljne količine funkcionalnih crvenih krvnih ćelija (eritrocita). Anemija može da nastane kao posledica krvarenja, propadanja krvnih ćelija ili usled njihovog smanjenog stvaranja.

Kako u stvaranju hemoglobina i eritrocita, pored gvožđa, važnu ulogu imaju i vitamin B12, folati i dr. nedovoljna količina bilo kog od ovih faktora može da poremeti i normalno stvaranje eritrocita.

Zbog toga, u ishrani koja bi trebalo da pomogne u prevenciji anemije, uglavnom se preporučuju namirnice koje obezbeđuju unos većine nutrijenata koji mogu da utiču na stvaranje hemoglobina.

Ishrana kod anemije podrazumeva određene promene u izboru namirnica. Uglavnom se preporučuje veća zastupljenost namirnica koje sadrže gvožđe, vitamin C i vitamine B grupe.

Kada su u pitanju namirnice koje sadrže gvožđe, razlikujemo one životinjskog porekla koje sadrže gvođe u tzv. hem obliku, i namirnice biljnog porekla, u kolima se gvožđe nalazi u nehem obliku. Oba oblika gvožđa se apsorbuju iz unete hrane, iako za hem oblik važi da je apsorpcija bolja.

Kako je anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa uglavnom najčešća nutritivna anemija, u preporukama za ishranu osoba koje imaju anemiju uglavnom se nalaze namirnice koje sadrže ovaj element.

Lisnato povrće

Spanać, kelj i drugo zeleno lisnato povrće sadrži značajnu količinu gvožđa, a preporučuje se zajedno sa vitaminom C za koji se smatra da olakšava apsorpciju gvožđa.

Meso

Meso živine, govedina, svinjetina sadrži gvožđe u obliku u kom bi trebalo da se lakše apsorbuje u organizmu, pa se svakako preporučuje, u umerenim količinama u prevenciji nedostatka gvožđa.

Riba i morski plodovi

Sardine, tuna, losos, ostrige, škampi i dr. mogu da budu dobar dodatan izvor gvožđa.

Iako ove namirnice mogu da obezbede dobar izvor gvožđa, neke od njih mogu da sadrže i značajnu količinu kalcijuma. Kalcijum kada se unosi zajedno sa gvožđem može u određenoj meri da smanji apsorpciju gvožđa, tako da bi trebalo da se izbegava njihovo kombinovanje.

Namirnice obogaćene gvožđem

Veliki broj dostupnih namirnica može da bude obogaćen gvožđem, kao što su neki sokovi, žitarice, razne vrste hleba i sl.

Mahunarke

Pasulj, grašak, soja, leblebija i dr. su uvek dobar izbor, posebno kod osoba koje izbegavaju unos mesa i drugih namirnica životinjskog porekla.

Orašasti plodovi i semenke

Seme bundeve, indijski orah, pistaći, seme konoplje, seme suncokreta, bademi i dr. pored toga što su uglavnom vrlo ukusni, sadrže različite korisne nutrijente, uključujući i gvožđe.

Raznovrsna i zdrava ishrana uglavnom bi trebalo da obezbedi dovoljan unos svih nutrijenata. Ishana koja sadrži pomenute namirnice može da bude korisna u prevenciji anemije, kao deo ukupnog tretmana, u zavisnosti od izraženosti problema i potreba.

PRIMED 5 je prirodna formula na bazi meda i koprive. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

AKtivni sastojci mogu da imaju povoljno dejstvo na cirkulaciju, a kopriva se u narodnoj medicini preporučuje i kod osoba sa anemijom uzrokovanom nedostatkom gvožđa.

Više o PRIMED 5: https://primed5.anemija.rs/