Neprimetni, a opasni simptomi anemije.

Anemija


Malokrvnost ili anemija je bolest koja često prođe neopaženo jer njeni simptomi mogu da budu prilično nejasni i neprimetni. Pacijenti koji boluju od anemije najčešće se žale na opšti osećaj slabosti i malaksalosti. U težim slučajevima javlja se gubitak daha.

Veoma težak oblik anemije dovodi do reakcije pri kojoj se srčani pritisak znatno povećava, uzrokujući obilno znojenje, a ovaj proces kod starijih ljudi može dovesti do otkazivanja srca.

Ovo oboljenje krvi nastaje usled nedovoljnog stvaranja crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita u koštanoj srži, skraćenja njihovog veka, nedovoljne količine same koštane srži ili usled kombinacije ovih uzroka. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce, mišići smanjena.

Simptomi pacijenata koji boluju od anemije

Pacijenti koji boluju od anemije osećaju malaksalost, bol u grudima, slabost, vrtoglavicu, glavobolju, brzo se zamaraju. Malokrvnost takođe prati smanjena koncentracija, zujanje u ušima, promene u ustima i ždrelu, gubitak apetita, mučnina ponekad praćena povraćanjem, kao i poremećaj varenja u celini. Kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, a zajednički simptom kod muškaraca i žena je gubitak libida.

Ishrana kao preventiva i lek protiv anemije

Pacijenti koji boluju od anemije pored prepisane terapije moraju da paze i na ishranu koja treba da sadrži dosta vitamina i gvožđa. Obroke treba obogatiti džigericom, krtim crvenim mesom, ribom, žumancima, sušenim voćem, sojinim proizvodima i sirupom od melase.

Poželjne su i namirnice koje u sebi sadrže bakar, a to su sir, žumance, plodovi mora, integralne žitarice, kajsije, trešnje, suvo grožđe i suve smokve. Uz obrok ne treba piti tečnost kao što su čaj, kafa, gazirani sokovi, vino, jer tanini u pićima sprečavaju apsorpciju gvožđa iz hrane. Od hrane je potrebno izbegavati namirnice s ugljenim hidratima kao što su hleb, testenine, šećer i pirinač.

Prirodno rešenje

petica novaPrimed 5 feromed obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka. Redovnom upotrebom ovog preparata dolazi do regulisanja krvne slike i postepenog eliminisanja simptoma poput malaksalosti, vrtoglavice, slabosti, gubitka apetita, smanjene koncentracije, gubitka memorije.