Folna kiselina doprinosi pravilnom formiranju eritrocita.

folna_kiselina_649465943Folna kiselina je vitamin B kompleksa čiji su najbolji izvori spanać, brokoli, paradajz, banane, lubenica i pileće belo meso. Količina ovog vitamina koju je neophodno uneti na dnevnom nivou, za odrasle osobe iznosi 200 μg. Kao koenzim učestvuje u stvaranju novih ćelija i zato se njen nedostatak najpre uočava tamo gde se odvija intenzivna deoba ćelija, kao što su formiranje eritrocita i ćelija digestivnog sistema. Na primer, usled neumerenog unosa alkohola mogu se oštetiti ćelije digestivnog sistema, i kao posledica toga se javlja nemogućnost apsorpcije folne kiseline. Tako nastaje začarani krug, regenercija tkiva biva onemogućena usled nedostatka ovog vitamina zbog njegove smanjene apsorpcije i povećanog gubitka iz organizma. Zbog narušenog integriteta organa za varenje smanjena je apsorpcija i drugih hranljivih materija, što dovodi do razvoja pothranjenosti kao i anemije.
Dodatnu pažnju na dovoljan unos folne kiseline moraju obratiti osobe koje su inače sklone megaloblastnoj anemiji. Nedostatak folne kiseline dovodi do smanjenja sinteze DNK, čime je onemogućeno pravilno formiranje novih eritrocita. Kao posledica toga, u krvi se pojavljuje povećan broj nezrelih, ovalnih eritrocita koji nisu u mogućnosti da na odgovarajući način prenose kiseonik. Potrebe za folnom kiselinom su povećane i kod osoba koje boluju od zauški, boginja, opekotina ili su izgubile veliku količinu krvi, kao i u prvom trimestru trudnoće, kada folna kiselina pomaže pravilan razvoj nervnog sistema ploda. Povećanu potrebu za folnom kiselinom imaju i žene koje koriste kontraceptivne pilule. Treba znati da aspirin i antacidi ometaju resorpciju folne kiseline, tako da osobe koje često uzimaju ove lekove trebaju obratiti pažnju na dovoljan unos ovog važnog vitamina. Važno je znati da je rizik od nedostatka folne kiseline veći što je ishrana siromašnija voćem i povrće, primarnim izvorima folne kiseline.
Uz sve ovo, folna kiselina deluje pozitivno na zdravlje srca i krvnih sudova, a njegov nedostatak povećava nivo homocisteina u krvi. Homocistein je aminokiselina čija se povećana koncentracija povezuje sa pojavom tromboze i drugih bolesti srca i krvnih sudova.
U cilju odgovarajućeg unosa folne kiseline, potrebno je znati još neke od činjenica. Folna kiselina je jako osetljiv vitamin i na njegov gubitak utiči brojni činioci. Gubitak zbog izlaganja visokoj temperaturi je znatan, od 20 do 80 procenata. Na njegov sadržaj u hrani utiči pH, količina kiseonika, koncentracija metala kao i UV zračenje.
petica novaPrimed 5 feromed obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.