Ko ima povećan rizik za nastanak sideropenijske anemije?

anemijaAnemija zbog nedostatka gvožđa je jedna od najčešćih nutritivnih deficijencija. Posebno se primećuje porast problema sa razvojem modernog, užurbanog načina života, rada i ishrane.

Do razvoja anemije može doći u svim uzrasnim i etničkim grupama. Anemija se javlja i kod muškaraca i žena, mada žene u generativnom periodu imaju veći rizik, usled gubitka krvi tokom svake menstruacije.

Anemija se može razviti u trudnoći, usled smanjenja nivoa gvožđa i folne kiseline, kao i zbog promena koje se dešavaju u sastavu krvi. U toku prvih 6 meseci trudnoće, tečni deo krvi se povećava većom brzinom nego ćelijski deo, pa se na taj način krv “razblažuje”, što u analizama krvi daje sliku anemije.

Rizik za razvoj sideropenijske anemije

U toku prve godine života, pojedine bebe imaju veći rizik za razvoj sideropenijske anemije. To se posebno odnosi na prevremeno rođene bebe, bebe koje samo doje, i bebe hranjene formulama koje nisu obogaćene gvožđem.

Deca između 1 i 2 godine života takođe imaju veći rizik od sideropenijske anemije, zbog smanjenog unosa hranom, ili zbog upotrebe velike količine kravljeg mleka, koje je siromašno gvožđem.
Kod odraslih osoba anemija je čest problem ukoliko je ishrana neredovna i nepravilna.

Vegetarijanci i vegani imaju veći rizik za nastanak npr anemije zbo nedostatka vitamina B12 u biljnim namirnicama.

Osobe koje boluju od određenih vrsta hroničnih bolesti, kao što su hronična bubrežna insuficijencija, maligne bolesti, reumatoidni artritis, takođe imaju veći rizik za razvoj anemije. Hronične zapaljenske bolesti creva mogu ometati pravilnu apsorpciju različitih hranljivih materija, uključujući i gvožđe, pa je anemija čest pratilac ovih stanja.

U slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa – PREPORUČUJEMO:

U slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, od PRIMED preparata, povoljno dejstvo pokazuje PRIMED 5 preparat. Prirodan sastav omogućava visoku iskorišćenost aktivnih materija. PRIMED 5 se može koristiti bez vremenskog ograničenja, bez neželjenih efekata.

primed 5 feromed