I muški pol pati od anemije!

Eritrociti ili crvene krvne ćelije se mogu posmatrati kao prenosioci kiseonika od pluća do svih ćelija našeg organizma. Da bi se ovaj fiziološki proces normalno odvijao, neophodno je da postoji odgovarajući broj eritrocita, kao i koncentracija gvožđa u njima.

Anemija se oduvek uglavnom pripisivala ženama, zbog toga što su one izložene mesečenom gubitku gvožđa u toku ciklusa kao i zbog njihovog načina ishrane, koji često u sebi ne sadrži dovoljne količine crvenog mesa. Anemija je i kod muškaraca podjednako prisutna. Hemoglobin omogućava nesmetan protok kiseonika od pluća ka ostalim organima. Kad se broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i hemoglobina smanji, do mozga, srca i mišića dospeva manje kiseonika. Usled toga anemične osobe osećaju fizičku i psihičku slabost. Srce, naprotiv, radi brže zbog potrebe da nadoknadi manjak kiseonika. Na ravnotežu gvožđa u organizmu utiču njegovo uzimanje, zalihe, gubitak i potrebe za ovim važnim elementom.
Dnevne potrebe za gvožđem zavise od uzrasta, pola i individualnog stanja organizma.

BLAGI SIMPTOMI ANEMIJE KOD MUŠKARACA

Anemija se ponekad teško otkriva, jer su joj rani simptomi veoma blagi. Zato se često zamenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon uzimanja nekih lekova. Malokrvnost, može da iscrpi energiju u toj meri da su i osnovne životne funkcije otežane. Uz neku drugu ozbiljnu bolest, simptomi anemije, kao i njene posledice se drastično povećavaju. Pospanost, slabost, malaksalost idu ruku pod ruku s anemijom.

Većina muškaraca u stanju je godinama da ćutke trpi sve simptome anemije, pripisujući ih zamoru i ubrzanom ritmu života. Ukoliko se pojavi bledilo kože, usana, desni, ubrzan srčani rad, slaba cirkulacija ruku i nogu, smanjenje apetita, depresija, vrlo verovatno je reč o anemiji. Ipak, neophodan je lekarski pregled, posebno ukoliko postoji osećaj intenzivnog zamora i drugih navedenih tegoba. Ukoliko se ne leči na vreme, anemija može izazvati dodatne zdravstvene probleme, prvenstveno preopterećenje srca i pojavu srčanih tegoba. Takođe, anemija utiče na mentalne procese. Kad mozak ne dobija dovoljno kiseonika, ubrzava se razvoj demencije, obolelima je teško učiti, pamtiti, čitati, pisati ili obavljati svakodnevne poslove.

NAJBOLJI IZVORI GVOŽĐA ZA MUŠKARCE
-Crveno meso je odličan izvor gvožđa, ali i folne kiseline i vitamina B12 . Tu je zatim živinsko meso (pileće, ćureće) i riba (sardina).
-Tamnozeleno lisnato povrće (kupus, brokoli, kelj), peršun i kopriva dobri su biljni izvori gvožđa
-U mahunarkama, integralnim žitaricama, krompiru, suvom grožđu, suvim šljivama, suvim kajsijama, avokadu, smokvama ima dosta gvožđa.
-Vitamin C pomaže resorpciju gvožđa, pa ga treba uzeti u većim količinama iz svežeg povrća, krompira, limuna, pomarandže.

TRI OSNOVNE ANALIZE ZA DIJAGNOZU
Pri utvrđivanju anemije-malokrvnosti uzimaju se u obzir vrednosti hemoglobina, eritrocita i gvožđa u krvi. Ako su snižene, onda je vreme za terapiju.

ŠTA JE HEMOGLOBIN HGB?
Hemoglobin (HGB) je belančevina koja se nalazi u eritrocitima, a čija je uloga da prenosi kiseonik iz pluća u ćelije
tkiva, ali i ugljen-dioksid iz tkiva nazad u pluća.

Eritrociti (RBC) su crvena krvna zrnca, tj. krvne ćelije koje sadrže hemoglobin i imaju ulogu u vezivanju te prenosu kiseonika i ugljen-dioksida u organizmu. Gvožde (Fe) je apsolutno neophodno za transport kiseonika do tkiva. Dve trećine gvožđa nalazimo u obliku hemoglobina, a manjih količina ima i u jetri i koštanoj srži. Ukupno ga u telu ima oko tri grama.