Anemija uvek na nešto upozorava!

Anemija nije bolest već stanje, kojim se manifestuje jedan veliki broj oboljenja. Shodno tome, zavisno od uzroka, postoji i veliki broj anemija. Anemija je često prateći simptom određene bolesti i kao takva zahteva da se precizno ustanovi zbog čega se pojavila. A može da se pojavi ako koštana srž ne stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca, ili ako nema dovoljno gradivnog materijala – najčešće gvožđa ili vitamina B 12. Anemiju ne treba shvatiti samo kao nedostatak gvožđa u organizmu, njena pojava je često mnogo kompleksnija i ona gotovo uvek na nešto upozorava, naročito ukoliko je uporna i dugo traje.
Kada nema dovoljno gvožđa!
U takvoj situaciji eritrociti ne sazrevaju, zbog čega se ne stvara dovoljna količina hemoglobina. A ukoliko se eritrociti normalno ne stvaraju i sazrevaju manje su kvalitetni. Posledica takvog stanja je njihovo razaranje, čemu ponekad doprinosi i postojanje antitela u krvi. Zapravo, kod malokrvne osobe dolazi do sniženja vrednosti hemoglobina i hematokrita, odnosno opadanja krvne slike. Odnos broja eritrocita i hemoglobina je poremećen. Eritrociti mogu biti u normalnom broju, ali je zato hemoglobin snižen, najčešće zbog nedostatka gvožđa.
Zašto dolazi do ovakve pojave?
Kada se anemija javlja na ovaj način, to znači da se gvožđe više troši nego što se unosi normalnom ishranom. Zato treba voditi računa da se u ishranu uvrsti meso i druge životinjske namirnice, gde je ovaj mineral najprisutniji. Ali, ovakvo stanje ne treba odmah povezivati sa bolešću krvi, bez obzira na to što koštana srž ne može da stvori hemoglobin bez ovog minerala. Nedostatak gvožđa često predstavlja posledicu krvarenja.
Anemija kao pratilac bolesti.
Malokrvnost može da se javi u brojnim situacijama. Ispoljava se kod osoba sa oboljenjem crevnog trakta, kod osoba sa recesijom želuca ili kompletno izvađenim želucem, kao i kod osoba koje sprovode strogu dijetu. Nedostatak gvožđa nekada može biti i urođene prirode, što takođe za posledicu ima pojavu anemije. Često su anemije pratioci i brojnih hroničnih oboljenja, pa čak i malignih. Zato je i važno ustanoviti uzrok nastanka određene anemije, da bi se pravilno sprovelo lečenje. U protivnom, lečiće se samo simptomi, što za obolelog nije rešenje i može dovesti do većih komplikacija osnovne bolesti, koju anemija prati.
Koliko dugo se leči anemija?
Za ozbiljno lečenje anemija treba više meseci. Lečenje podrazumeva svakodnevno uzimanje 200 miligrama elementarnog gvožđa dok se ne normalizuje krvna slika, i još mesec dana da se popune depoi gvožđa. Za lečenje anemija koje prate bubrežne i maligne bolesti koristi se hormon eritropoetin, dok se za pernicioznu anemiju koja prati autoimune bolesti, primenjuje vitamin B 12.
Mlade žene su najugroženije
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 40 odsto stanovništva na planeti ispoljava simptome anemije, uzrokovane nedostatkom gvožđa. Najugroženije kategorije su žene za vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, mladi, ali i školska i predškolska deca. Anemija je sve više prisutna i u pubertetu kada devojčice drže restriktivne dijete, dok su potrebe njihovog organizma za gvožđem zbog naglog razvoja povećane. Pojava menstruacije i ovako stroga dijeta, predstavljaju savršen spoj za pojavu malokrvnosti.
primed 5 feromedPRIMED 5 FEROMED je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive.

Preporučuje se kod:

  • anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa
  • gastritisa bilo kog uzroka.