Koje su posledice anemije kod starijih osoba?

anemija kod starih


Starije osobe koje boluju od anemije su pod povećanim rizikom za probleme koji ih onemogućavaju da budu aktivni i samostalni.

Ovde su uključeni: nestabilnost pri kretanju i otežano prelaženje većih razdaljina bez zamaranja i tegoba, srčani problemi, depresija, gubitak memorije koncentracije.
Anemija se povezuje sa skraćenjem životnog veka kod starijih osoba.

Anemija takođe pogoršava neka medicinska stanja, što je još jedan razlog više da se ovaj problem ozbiljno shvati i tretira blagovremeno.

Utvrđivanje postojanja anemije

Najbolji način da se utvrdi postojanje anemije je jednostavan pregled krvi, sa analizom broja krvnih ćelija, hemoglobina i hematokrita.

Simptomi anemije se razviju tek pri postojanju umerene do teške anemije, u vidu hroničnog umora, slabost, bledilo kože i vidljivih sluzokoža, bol u grudima, vrtoglavicu, razdražljivost, osećaj hladnih ekstremiteta, otežano disanje, ubrzan rad srca i glavobolju.

Opšti stav da ovi simptomi prate fiziološki proces starenja može usporiti proces postavljanja dijagnoze.

Kakve su mogućnosti za lečenje anemije kod starih osoba?

Za anemiju zbog nedostatka gvožđa neophodno je nadoknaditi gvožđe. Transfuzije krvi se sprovode samo kod jako teških anemija, zbog rizika koje nose i visoke cene. Injekcije eritropoetina se daju pacijentima sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom (HBI), ili u sklopu terapije onkoloških pacijenata. Terapija perniciozne anemije obuhvata nadoknadu vitamina B12.

Preporučujemo prirodno rešenje na bazi meda i lista koprive

primed 5 feromed

PRIMED 5 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i koprive. Ne sadrži konzervanse i druge additive. Pomaže da se organizmu nadoknadi potrebna količina gvožđa za normalno stvaranje hemoglobina koji kao sastavni deo eritrocita ima ulogu u transportu kiseonika putem krvi.