Laboratorijska dijagnostika anemije

Postoji više vrsta anemija, a jedna od njih je anemija koja se javlja zbog nedostatka gvožđa, odnosno sideropenijska anemija. Prema stepenu razvoja, mogu se razlikovati tri stadijuma anemije.
Prvo se javlja iscrpljenost depoa gvožđa, a to se može otkriti jedino laboratorijskim određivanjem koncentracije feritina u krvi, jer je feritin najznačajniji oblik deponovanja gvožđa u organizmu. U drugom stadijumu snižen je nivo gvožđa u krvi, ali i taj stadijum, kao i prvi, uglavnom protiče bez simptoma. Zbog toga se ovi stadijumi mogu otkriti samo na osnovu laboratorijskih testova. To je takozvana latentna anemija, bez simptoma, to jest nedostatak gvožđa bez anemije. Tek se u trećem stadijumu razvija anemija, odnosno njeni konkretni simptomi..
Jako je značajno da se problem otkrije u ranim fazama, kada se još nije razvila anemija, da bi se adekvatnom terapijom i sprečio njen nastanak.
Najčešći uzroci nedostatka gvožđa su povećane potrebe u trudnoći, kod adolescenata tokom rasta, povećan gubitak gvožđa, neadekvatna resorpcija kod nekih bolesti, a i neke namirnice koje svakodnevno koristimo u ishrani mogu da ometaju apsorpciju gvožđa, kao što su kafa, čaj, jaja, sir, mleko.
Slaba apsorpcija iz hrane.
Gvožđe je neophodan element za naš organizam, ali ono se iz hrane veoma malo apsorbuje. Količine koje se gube putem urina, znoja, menstrualnim krvarenjem su neznatne, tako da najveći deo gvožđa ustvari kruži u organizmu. Dnevne potrebe iznose oko 1,7 miligrama i zavise od uzrasta, pola i fiziološkog stanja. Hranom se unese i do 10-20 mg gvožđa, najviše mesom, a zatim i povrćem i žitaricama, ali od toga se apsorbuje samo 5-10 odsto, oko 1 mg. To je dovoljno za muškarce i za žene u postmenopauzi, dok je ženama u reproduktivnom periodu potrebno i do 2mg gvožđa dnevno. Povećane potrebe se javljaju kod trudnica i dojilja.
Oksidovani oblik gvožđa se teže apsorbuje.
U namirnicama biljnog porekla nalazi se prvenstveno gvožđe u oksidovanom obliku koje se teže apsorbuje, dok je u namirnicama životinjskog porekla u redukovanom obliku i lakše se apsorbuje. Zbog toga je, posebno za vegetarijance, poželjno da uz namirnice bogate gvožđem unose naprimer vitamin C koji će prevesti gvožđe u odgovarajući oblik. Apsorbcija zavisi i od lučenja želudačne kiseline koja je pospešuje.
Laboratorijska dijagnostika anemije.
Najveći problem u dijagnostici anemija javlja se u stadijumima kada nema kliničkih simptoma, kada je ispražnjena rezerva gvožđa, a hemoglobin i dalje ostaje u granicama normalne vrednosti, a takođe postoji veliki broj faktora koji utiču na koncentraciju gvožđa. Zbog toga se pri laboratorijskoj dijagnostici preporučuje da se ne određuje samo nivo gvožđa u krvi, nego da se zajedno sa njim određuju i parametri koji pokazuju kapacitet vezivanja gvožđa (na nalazu označeni kao UIBC i TIBC) odakle se dobija i procenat saturacije transferina, kao i feritin (rezerva gvožđa) i transferin (transportni oblik) da bi se dobila kompletna slika
Kada se razvije anemija, na nalazu krvne slike hemoglobin je značajno snižen, eritrociti su male veličine (MCV na nalazu snižen) i nizak hematokrit. U ovom stadijumu se javljaju i eritrociti različite veličine i oblika (RDW povišen.
Dnevne varijacije nivoa gvožđa.
Kada je reč o laboratorijskim analizama, bitno je znati da koncentracija gvožđa u krvi varira tokom dana.
Postoji jutarnji pik i najveću koncentracija gvožđa rano ujutru i večernji pad. Vrednosti takođe značajno variraju iz dana u dan, a razlika između jutarnje i večernje vrednosti može da iznosi i do 50 odsto. Zato je jako važno da se gvožđe određuje ujutru između 7 i 10 sati i da se pre toga ne jede. Čak je i preporuka da se namirnice bogate gvožđem, pa i sokovi od cvekle, kupine ili borovnice, ne jedu i ne piju dva do tri dana pre vađenje krvi. U toku nekoliko dana, ta varijacija može da iznosi i do 100 posto.”
Faktori koji remete nivo gvožđa u organizmu.
Postoji veliki broj faktora koji mogu da utiču na koncentraciju gvožđa. Nesanica i jak stres mogu da je snize, kao i aspirin i neki antibiotici, dok je kontraceptivne pilule i alkohol povećavaju. Snižavaju ga i razne upale i infekcije u organizmu.
Pacijentima koji su na terapiji gvožđem preporuka je da se krv uzima mesec dana nakon injekcija ili 10 dana nakon oralnog uzimanja, ako se prima infuzija tri dana nakon nje, a četiri dana nakon transfuzije. Dva do tri dana pre vađenja krvi ne treba piti alkohol, sokove bogate gvožđem i multivitaminske preparate.