Rešite problem anemije pre trudnoće!

analizaPrema nekim istraživanjima svaka druga žena je anemična. Koliko je žena koje su često umorne, bez energije, lako se zadišu, malaksaju? Još se tome može dodati pad koncentracije i pažnje.

Anemija se kod nas ne shvata ozbiljno, jer se od nje ne umire, sa tim se živi, ali je kvalitet života smanjen. U nedostatku kiseonika bujaju razne bolesti, kojima prijaju takvi uslovi sa malo kiseonika, na prvom mestu kancerogene ćelije.

Gvožđe je u našem organizmu zapakovano u jedan protein, hemoglobin, i tu mu je zadatak da veže kiseonik u plućima i prenese ga do svake ćelije u organizmu. Međutim, gvožđe se teško usvaja iz hrane, a lako se gubi, i žene ga gube menstruacijom svaki mesec. To je osnovni razlog zašto su žene toliko podložne anemiji.


Polovina žena anemično

Pošto je polovina žena anemično, ova se situacija u trudnoći pogoršava. Žena koja ulazi u trudnoću anemična, može da ugrozi svoj život i da ugrozi normalan razvoj ploda. Žena koja je anemična nema dovoljno kiseonika čak ni za svoje potrebe. Organizam te žene treba da tokom narednih devet meseci obezbedi povoljne uslove da se u njemu formira nov život, a za to je potrebno mnogo energije, hranljivih materija i kiseonika.

Anemija majke se može odraziti na razvitak ploda, jer se mogu roditi anemične bebe i one se znatno sporije razvijaju i napreduju usled nedostatka kiseonika.

Osnovni zadatak svake anemične žene koja planira trudnoću je da reši problem anemije i da povede računa o nivou gvožđa u svom organizmu. Čak i žena koja nije anemična, na početku trudnoće, nego su joj parametri krvne slike na donjim granicama normalnih vrednosti, treba da povede računa, jer se u trudnoći zapremina krvi poveća za 20 do 25% pa su potrebne i dodatne količine gvožđa.

Anemija u trudnoći

Žena koja je u trudnoći bila anemična, i čiji se organizam 9 meseci bori sa nedostatkom kiseonika, na porođaju gubi još dodatnu količinu krvi, bar 500 ml krvi ili čak više. Tako anemična trudnica postaje anemična porodilja, a ženi je nakon porođaja potrebna snaga i dovoljno kiseonika da bi mogla noćima da brine o svom novorođenčetu.

Nažalost, anemija se ne leči preko noći i za stvaranje novih krvnih ćelija je potrebno mnogo meseci.

Kod nas se dosta vodi računa o nedoststku folne kiseline, svakoj trudnici se savetuje da pije folnu kiselinu u prvom tromesečju trudnoće. Organizam trudnice stvara dodatne količine krvi, crpi postojeće rezerve gvožđa i drugih supstrata i u jedno trenutku nema više kapaciteta za stvaranje novog hemoglobina. Onda, u poodmakloj trudnoći, organizam trudnice već poprilično iscrpljen, ulazi u anemiju.

Posledice anemije

Posledice anemije se ne uzimaju dovoljno ozbiljno, pa verovatno zato ovaj nutritivni deficit prolazi bez dovoljno pažnje. Protiv anemije se mora dugo i istrajno boriti, pa treba početi na vreme. Ženama koje su anemične ili su sa rizikom za anemiju ušle u trudnoću potrebno je davati gvožđe na vreme, idealno bi bilo i pre trudnoće, a ako ne onda čim ostanu u drugom stanju.

Preporučujeno prirodno rešenje

primed5Prirodnim preparatom Primed 5 feromed na potpuno prirodan način nadoknadite nedostatak gvožđa i spremno dočekajte trudnoću. Ovaj prirodni preparat je bogat prirodnim izvorima gvožđa i kao takav ne izaziva nikakve neželjene efekte ili nuspojave.