Anemija i osećaj umora

umorAnemija može nastati iz više razloga:

  • gubitak krvi (akutno ili hronično).
  • nemogućnosti stvaranja dovoljno crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži, najčešće usled nedostatka nekog od elemenata koji su potrebni za njihovo stvaranje (neki od vitamina B kompleksa ili gvožđe).
  • usled postojanja stanja koja dovode do destrukcije crvenih krvnih zrnaca, smanjujući njihov normalan životni vek od oko 120 dana.

Anemija je jedan od čestih uzroka stalnog, hroničnog osećaja umora i nedostatka energije.

Zašto se javlja osećaj umora

Umor nastaje zbog nedovoljnog snabdevanja srca i mišića kiseonikom, tako da svaka povećana potreba za fizičkom aktivnošću brzo dovodi do umaranja. Kod veoma izražene anemije, osećaj umora može biti i stalno prisutan, čak i u toku obavljanja osnovnih dnevnih aktivnosti.

Kada se anemija sporo razvija, organizam može izvesno vreme da kompenzuje manjak crvenih krvnih zrnaca, tako da se u ovoj fazi anemija najčešće otkriva slučajno, u toku rutinskih pregleda krvi. Ukoliko hemoglobin brzo padne na niske vrednosti, brže će doći do pojave simptoma.

Prvi simptomi anemije

Prvi simptomi anemije su najčešće slabost i umor. Kako anemija napreduje, tako se javljaju i srugi simptomi, kao što su nedostatak daha, lagana glavobolja, ubrzan rad srca, bledilo i dr.
Ozbiljna anemija može dovesti do letargije i konfuzije, a pacijenti sa već prisutnim plućnim ili srčanim poremećajima mogu doživeti potencijano teške komplikacije kao što su kongestivna srčana slabost, angina ili čak srčani udar.

Postoji mnogo drugih uzroka umora, osim anemije, kao što su depresija, hronični stres, nesanica, preterana fizička iscrpljenost i razni drugi medicinski poremećaji. Kod osoba koje imaju pomenute simptome, preporučuje se kontrola parametara iz krvi koji lako mogu pokazati da li postoji anemija, i u zavisnosti od uzroka, treba preduzeti odgovarajući tretman.

Peporučujemo upotrebu Primed 5 preparata

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.

Preparat ne sadrži veštačke boje, konzervanse, emulgatore i druge veštačke aditive.

Svakodnevnom upotrebom jedne kašičice preparata obezbeđuje se optimalan dnevni unos gvožđa za pravilno stvaranje hemoglobina i eritrocita.