Gvožđe, mineral koji daje snagu!

gvožđe


Gvožđe, kao najbitniji sastojak krvnog pigmenta hemoglobina, neprekidno prolazi kroz naše telo. Ono vezuje kiseonik iz pluća i transportuje ga do svih organa kojima je kiseonik neophodan za normalno funkcionisanje.

Najveći potrošači kiseonika u našem telu su srce i mozak.

Nedostatak kiseonika u mozgu brzo osetimo, ukoliko nema dovoljno ovog minerala, mozak dobija manje kiseonika, osećamo se iscrpljeno i smanjuje nam se sposobnost koncentracije i rasuđivanja.

Nedostatak gvožđa može se utvrditi analizom krvi. Ako nivo hemoglobina padne sa normalnih 14 grama na 100 ml krvi, na 12 grama , radi se o anemiji ili malokrvnosti, od koje pati oko 10% žena koje još nisu ušle u menopauzu.

Da li i vi imate nedostatak gvožđa u organizmu?

Od anemije ili malokrvnosti uglavnom pate žene, delom zbog ishrane kroz koju ne unose dovoljno mesa, delom zbog mesečnog ciklusa kojim se gube rezerve krvi i često su na restriktivnim dijetama.

Nije svako gvožđe iz hrane isto, u mesu ga ima najviše, a u povrću u znatno manjoj meri i iz tih izvora gvožđe se teže iskorišćava. Čak i spanać, za koji se godinama verovalo da je prebogat gvožđem nije baš tako bogat izvor ovog minerala.

Uzrok anemije može često da bude i poremećaj apsorpcije ovog minerala, koju mogu da blokiraju blokatori želudačne kiseline ili laksativi. Razlog može biti i povećan gubitak gvožđa, kao što su obilne menstruacije, hemoroidi i krvarenje u želucu i u crevima.

Adekvatna ishrana bitna je kod anemije

Najbolji i najprirodniji način da poboljšate krvnu sliku je odgovarajuća ishrana. Vitamin C, meso i riba podstiču apsorpciju gvožđa. Kafa, mleko, gazirani napici, alkohol, crni čaj, oksalati ( supstanca iz tamnozelenog povrća) smanjuju apsorpciju gvožđa u crevima. Iz tih razloga je bitna uravnotežena, prirodna ishrana. Ako pijete mnogo kafe ili koka kole, morate imati na umu da to može negativno da se odrazi na nivo gvožđa.

Ako vam je nivo gvožđa u organizmu nizak, možete stanje poraviti uz pomoć preparata gvožđa. Njihova negativna strana je ta što se oni teško podnose i mogu loše da utiču na želudac. Takođe, mogu da stolicu preboje tamno. Ako ste osetljivi na ove lekove, počnite da ih uzimate nakon jela i da biste sprečili predoziranje, koje utiče na pojačano stvaranje štetnih slobodnih radikala u organizmu, tablete nemojte uzimati tokom dužeg perioda, već se o doziranju dogovorite sa vašim lekarom.

Mineral koji daje energiju!

Slabi rezultati u sportu takođe mogu da budu posledica nedostatka gvožđa. Da bi mišići bili snažni, potrebne su im dovoljne količine kiseonika. Osim toga, sportisti izbacuju veliku količinu minerala iz organizma znojenjem. Trkačice imaju dodatni problem, koji zvuči neobično, ali je istina: kada trče, uništava se veliki broj crvenih krvnih zrnaca u stopalu, usled čega se pogoršava snabdevanje kiseonikom.

I trudnice i mame koje doje posebno su podložne gubitku gvožđa i njihove dnevne potrebe za ovim mineralom su povećane.

Ako Vam preparati gvožđa ne prijaju, zbog njih vam se javlja zatvor, mučnina, bol u želucu, gubitak apetita, možda je vreme da razmislite o nekom prirodnom suplementu koji nema nikakve neželjene efekte, nema nikakve aditive i konzervanse u svom sastavu i koji na efikasan i bezbedan način rešava problem malokrvnosti. Primed 5 feromed je dijetetski suplement na bazi meda i lekovitog bilja, bogat je izvor gvožđa i preporučuje se osobama koje pate od malokrvnosti.

PREPORUČUJEMO PRIRODNI PRERARAT NA BAZI MEDA I LISTA KOPRIVE

primed 5 feromed