Pospartalna anemija

AnemijaU trudnoći se potrebe žene za gvožđem udvostručuju. Nešto od tih dodatnih količina je potrebno za snabdevanje fetusa koji raste kiseonikom, nešto je potrebno za održavanje metabolizma trudnice, a deo je potreban kao priprema organizma za gubitak krvi do koga će doći tokom porođaja. Žene gube različite količine krvi tokom i nakon porođaja. Oko 5% žena u toku porođaja izgubi više od 1000 ml krvi, što je potencijalno oko 20% krvi u njenom telu. Gubitak od oko 1000 ml krvi nosi sa sobom gubitak od oko 500 mg gvožđa.
Većina žena ima u svom organizmu dovoljno rezervi gvožđa potrebnog tokom trudnoće, jer je tada dosta teško obezbediti dovoljne količine gvožđa samo putem ishrane. Dobra je vest da i u slučaju anemije majke fetus ima sposobnost da sebi obezbedi dovoljne količine gvožđa koje mu je neophodno za razvoj. Loša strana svega toga je da sve to iscrpljuje organizam majke koje će se verovatno nakon porođaja suočiti sa postpartalnom anemijom.
Svaka majka i žena znaju je da su porođaj i briga o novorođenčetu jako zahtevan posao. Sam porođaj veoma iscrpljuje ženu, ali ako je pri  tome prisutna i anemija, to će majci dodatno otežati novonastale obaveze. Takođe je dokazano da su nedostatak gvožđa i anemija nakon porođaja povezani sa češćom pojavom depresije i anksioznosti nakon porođaja. Ovo sve može stvoriti značajne poteškoće majci u brizi o rođenom detetu i uticati na emotivnu vezu majke i deteta. Ono što je važno da svaka žena zna i da sebi pomogne je da velika iscrpljenost nije normalna i da se pravilnim tretmanom može osećati mnogo bolje.
Postoje određeni uslovi koji mogu da povećaju rizik od pospartalne anemije, kao što su:
Nizak nivo gvožđa žene pre trudnoće. Ako započnete trudnoću sa premalo gvožđa u svom organizmu, teže ćete se nositi sa posledicama gubitka krvi tokom porođaja. Takođe, ovo može otežati obnavljanje depoa gvožđa nakon porođaja.
Prekomerna težina pre trudnoće. Prekomerna težina žene može da poveća gubljenje krvi i gvožđa tokom trudnoće i porođaja.
Blizanačke i višestruke trudnoće. Trudnoća sa dva ili više fetusa će natavno zahtevati veću količinu gvožđa.
Porodilja koja ne doji bebu. U slučaju da majka ne doji svoje novorođenče u periodu prvih 6 meseci njegovog života, verovatno će ponovo dobiti svoj mesečni ciklus tokom tog vremena. Ovo dodatno dovodi do gubitka gvožđa u organizmu, što povećava rizik od javljanja anemije.
Veći broj porođaja u kratkom vremenskom periodu. Nakon porođaja većina žena zbog gubitka krvi pati od anemije. Ako u periodu od godinu dana kada je nivo gvožđa u organizmu još uvek nizak dođe ponovo do trudnoće, postoji velika verovatnoća od pojave anemije u trudnoći.
Veoma je važno da u slučaju postojanja bilo kakvih simptoma anemije tokom trudnoće ili nakon porođaja, obavezno konsultujete svog lekara. On vam može odrediti terapiju suplementima gvožđa, u obliku tableta ili u vidu intravenskog davanja. Koristi od intravenskog davanja gvožđa je da se na taj način mnogo brže popunjavaju depoi i nivo gvožđa vraća na normalu.

primed5

Prirodni preparat Primed 5 feromed nadoknađuje nedostatak gvožđa, povećava nivo hemoglobina i stimuliše stvaranje svih krvih loza. Zbog svog organskog sastava i kvalitetnih sastojaka ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju i iskoristljivost do 4x veću od ostalih oblika unošenja gvožđa.