Umorni i zaboravni zbog anemije!

Malokrvnost ili anemija je bolest koja često prođe neopaženo jer njeni simptomi mogu da budu prilično nejasni i neprimetni. Pacijenti koji boluju od anemije najčešće se žale na opšti osećaj slabosti i malaksalosti. U težim slučajevima javlja se gubitak daha. Veoma težak oblik anemije dovodi do reakcije pri kojoj se srčani pritisak znatno povećava, uzrokujući obilno znojenje, a ovaj proces kod starijih ljudi može dovesti do otkazivanja srca.

Ovo oboljenje krvi nastaje usled nedovoljnog stvaranja crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita u koštanoj srži, skraćenja njihovog veka, nedovoljne količine same koštane srži ili usled kombinacije ovih uzroka. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce, mišići smanjena.
Najčešći simptomi anemije.
Pacijenti koji boluju od anemije osećaju malaksalost, bol u grudima, slabost, vrtoglavicu, glavobolju, brzo se zamaraju. Malokrvnost takođe prati smanjena koncentracija, zujanje u ušima, promene u ustima i ždrelu, gubitak apetita, mučnina ponekad praćena povraćanjem, kao i poremećaj varenja u celini. Kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, a zajednički simptom kod muškaraca i žena je gubitak libida.
Sideropenijska anemija: Nastaje usled primarnog nedostatka gvožđa u organizmu, češće se javlja kod žena i predstavlja najrasprostranjeniju vrstu anemije. Ona se razvija postupno, tako da dugo ostaje prikrivena. Nastaje zbog nedovoljnog unosa gvožđa hranom, njegove loše apsorpcije u digestivnom traktu, povećanog gubitka iz organizma ili zbog povećane potrebe za gvožđem, recimo u trudnoći. Ipak, najčešći uzrok je povećano gubljenje krvi iz organizma, koje se javlja i kod muškaraca i kod žena zbog krvarenja iz digestivnog trakta. Lečenje treba započeti odmah, najbolje oralnim putem, a obavezna je i upotreba vitamina C.
Aplastična anemija: Nastaje zbog nedovoljnog stvaranja eritrocita, leukocita i trombocita u koštanoj srži. Može da bude urođena ili stečena, a najčešći uzroci danas su upotreba određenih lekova, najčešće hloramfenikola, soli zlata, sulfonamida, penicilina, acetilsalicilne kiseline. Transplantacija koštane srži je lek izbora kod osoba mlađih od 40 godina. Naravno, neophodno je i potpuno ukloniti lek koji uzrokuje ovu vrstu anemije.
Megaloblasne anemije: Najčešći uzrok ovih anemija je manjak vitamina B12 ili folne kiseline. Smatra se da postoji genetska predispozicija za nastanak ove bolesti koja se razvija postepeno i neprimetno tako da pacijent nema nikakve tegobe. Lečenje je doživotno i sprovodi se davanjem vitamina B12 po određenom režimu.
Hemolizne anemije: Nastaju zbog smanjenja trajanja crvenih krvnih zrnaca. Ova vrsta anemije je najčešće nasledna, a klinička slika se karakteriše nastankom simptoma odmah posle rođenja i zavisi od stepena anemije. Bolest je najčešće u domenu pedijatrije, a lečenje vrlo često zahteva hiruršku intervenciju i to operaciju slezine.
Anemija zbog hronične bubrežne insuficijencije: Bubrežna insuficijencija ili bubrežno zatajenje je jedno od najtežih bolesti bubrega, a anemija je jedna od njenih redovnih komplikacija. Najčešće se prepoznaje i otkriva po izrazitom bledilu. Anemije su česti pratilac i raznih drugih hroničnih bolesti, ali su od manjeg kliničkog značaja jer su slabije izražene. Česte su anemije i u malignim bolestima.
Ishrana osoba sa anemijom
Pacijenti koji boluju od anemije pored prepisane terapije moraju da paze i na ishranu koja treba da sadrži dosta vitamina i gvožđa. Naš sagovornik kaže da obroke treba obogatiti džigericom, krtim crvenim mesom, ribom, žumancima, sušenim voćem, sojinim proizvodima i sirupom od melase.
PRIMED 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja kojiu sebi sadrži gvožđe u prirodnom obliku. PRIMED 5 se preporučuje kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka.