13 znakova koji ukazuju na nedostatak gvožđa

gvozdjeNedostatak gvožđa je jedna od najčešćih nutritivnih deficijencija, a žene su pod posebnim rizikom. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma ili stanja, bilo bi poželjno da zatražite savet Vašeg lekara i uradite neke od jednostavnih analiza koje mogu ukazati na nedostatak gvožđa.

Simptomi nedostatka gvožđa

Osećaj umora

1.Najčešći simptom anemije, a opet najređe se na njega obraća pažnja. Žene su toliko navikle na osećaj umora, obzirom na današnji brz način života, da ni ne obraćaju posebnu pažnju na ovaj simptom.

Obilna menstrualna krvarenja

2.Obilna menstrualna krvarenja. Kod žena je ovo jedan od najčešćih uzroka nedostatka gvožđa i sa njim povezanom anemijom.

Bleda koža

3.Bleda prebojenost kože i vidljive sluzokože.

Kratak dah

4.Osećaj „kratkog daha“. Ma koliko duboko dišete, ako je nivo kiseonika u krvi nizak, imaćete osećaj nedostatka vazduha.

Sindrom nemirnih nogu

5.Sindrom nemirnih nogu. Prema nekim istraživanjima, oko 15% osoba sa sindromom nemirnih nogu ima i nedostatak gvožđa. Što je nivo gvožđa niži, simptomi su izraženiji.

Glavobolja

6.Kao posledica nedovoljno kiseonika u krvi, čest simptom nedostatka gvožđa je i glavobolja.

Anksioznost

7.Osećaj straha i anksioznosti. Nedostatak gvožđa može dati simptome slične anksioznosti. Manjak kiseonika dovodi do ubrzanog rada srca i nadražaja sipatičkog nervnog sistema, što može osobu navesti da ove simptome protumači kao napad anksioznosti.

Opadanje kose

8.Opadanje kose. Nedovoljno kiseonika navodi organizam na preraspodelu krvi ka vitalnim organima, tako da, između ostalog, može doći do povećanog gubitka kose.

Vegeterijanci i vegani mogu biti pod povećanim rizikom

9.Vegeterijanci i vegani. Gvožđe se ne apsorbuje podjednako iz svih namirnica. Osobe čiji glavni izvor gvožđa dolazi iz namirnica biljnog porekla mogu biti pod povećanim rizikom za nedostatak ovog elementa.

Oslabljenu funkcija štitaste žlezde

10.Oslabljenu funkcija štitaste žlezde. Nedostatak gvožđa utiče i na smanjenje aktivnosti štitaste žlezde, koje se često previdi.

Trudnoća

11.Trudnoća. Pored folne kiseline, bebama je neophodno i gvožđe, koje „kradu“ iz maminih zaliha. Takođe, u toku porođaja dolazi do značajnog gubitka krvi, koje uzrokuje smanjenje koncentracije gvožđa.

Promene na jeziku

12.Promene na jeziku. Gladak, bled i pri pokretima bolan jezik može biti posledica nedovoljne koncentracije gvožđa.

Celijakija

13.Celijakija ili hronično zapaljenje creva. Čak i ako unosite dovoljno gvožđa ishranom, postojanje celijakije ili Kronove bolesti može dovesti do problema u apsorpciji gvožđa usled oštećenja crevnih resica.

PREPORUČUJEMO: Prirodni preparat

Primed 5 feromed bezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.

Dobro se apsorbuje iz creva i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu. Zbog svog izuzetno prirodnog sastava ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Povoljno deluje na otklanjanje simptoma koji prate zapaljenje sluzokože želuca.