Da li je svaki nedostatak gvožđa praćen anemijom?

Deficijencija gvožđa definiše se kao smanjena količina zaliha gvožđa u organizmu, dok anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa podrazumeva smanjenje broja cirkulišućih eritrocita, hemoglobina i hematokrita u krvi usled nedovoljne količine deponovanog gvožđa. Osim u slučaju nedostatka gvožđa, anemija može da bude uzrokovana velikim brojem drugih faktora.

Tipično je potrebno nekoliko nedelja da se smanjenje zaliha gvožđa odrazi na smanjenje stvaranja hemoglobina i dalje na smanjenje stvaranja eritrocita.

Obično u početku razvoja deficijencije gvožđa postoji mali broj jasnih simptoma. Kako vreme prolazi i nedostatak gvožđa postaje izraženiji, tako i simptomi postaju brojniji i intenzivniji. Tipični simptomi koji prate anemiju su umor, malaksalost, bezvoljnost, bledilo kože i vidljivih sluzokoža, hladni ekstremiteti. Anemija koja dugo traje može da bude praćena i poremećajem ritma srca, glavoboljom, nekada i bolovima u grudnom košu.

Kod dece koja imaju izraženiji nedostatak gvožđa i anemiju u dužem vremenskom periodu, ovo stanje može da se odrazi na kognitivne funkcije i smanjenje sposobnosti učenja.

Zbog mogućih komplikacija, nedostatak gvožđa bi trebalo blegovremeno da se tretira. U zavisnosti od uzroka i ozbiljnosti anemije, lekar određuje na koji način će se vršiti nadoknada gvožđa, odnosno koja vrsta suplementa će se primenjivati.

PRIMED 5 je prirodna formula na bazi meda i koprive. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Kopriva se tradicionalno preporučuje osobama sa anemijom uzrokovanom nedostatkom gvožđa. Upotreba koprive može da doprinese boljoj apsorpciji i nadoknadi gvožđa. Takođe, kopriva povoljno deluje na poboljšanje opšte otpornosti organizma i cirkulacije.

Više informacija o PRIMED 5 na: https://primed5.anemija.rs/
ili na broj telefona 011 715 12 65