Anemija usled nedostatka folne kiseline

AnemijaFolna kiselina pripada kompleksu B vitamina I učestvuje u produkciji crvenih krvnih ćelija – eritrocita.

Nizak nivo folne kiseline (tzv. folati) u organizmu onemogućava normalnu produkciju eritrocita što vodi u anemiju.

Uzroci anemije usled nedostatka folne kiseline:

– Nedovoljno konzumiranje namirnica bogatih folatima

  • Siromašna ishrana – beskućnici, alkoholičari, starije osobe koje se ne hrane pravilno
  • Vegeterijanska ishrana
  • Anoreksija nervosa
  • Povećana potreba za folnom kiselinom
  • Trudnoća – folna kiselina je neophodna za pravilan razvoj fetusa, posebno kičmene moždine I mozga
  • Bolesti krvi – kod obolelih od hemolitičke I srpaste anemija pojačano se troši folna kiselina u organizmu
  • Bolesti koje izazivaju ubrzan rast ćelija, kao što su leukemije I psorijaza
  • Stanja I oboljenja sa ubrzanim metabolizmom (npr. hipertireoidizam) – kod ovakvih stanja brže se troše zalihe folata nego što se nadoknađuju putem normalne ishrane

– Neadekvatna apsorpcija folata

  • Preterana konzumacija alkohola povećava količine folata koje se gube urinom
  • Ozbiljna oštećenja bubrega – osobe na hemodijalizi su podložnije većem gubitku folata
  • Poremećaj gastrointestinalnog trakta – bolesti creva (npr. celijačna bolest) oštećuju sposobnost sluznice da apsorbuje folate

– Pojedini lekovi

  • Metotrexat – uzima se kod nekih malignih oboljenja I reumatskih bolesti
  • Dugotrajna upotreba pojedinih antibiotika
  • Lekovi za suzbijanje epileptičkih napada
  • Kontraceptivna terapija

Namirnice bogate folnom kiselinom: zeleno lisnato povrće, koren povrća, džigerica, meso organa (bubrezi), mleko, jaje, suvi pasulj, grašak, kikiriki, pšenične klice, čitavo zrno, tunjevina, ostrige, losos, bob, paradajz, spanać, pekarski kvasac, asparagus, prokelj.