Hrana bogata folnom kiselinom

folna kiselina


Postoji niz razloga zašto je važno unositi dovoljnu  količinu folne kiseline u organizam. Možda najvažniji  razlog je taj što je folna kiselina neophodna za ćelijski rast  i regeneraciju. Nedavne studije su pokazale da manjak  folne kiseline može dovesti do duševnih poremećaja kao  što je depresija.

Folna kiselina omogućava telu da obavlja mnoge bitne funkcije kao što su sinteza nukleotida u ćelijama, sinteza DNK i reparacija grešaka, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prevencija anemije.

Postoje mnoge namirnice koje su prirodni izvor folne kiseline.

  1. Tamno zeleno povće:

  • Spanać – 1 šolja = 263 mg folne kiseline (65% dnevnih potreba)
  • Kelj – 1 šolja = 177 mg folne kiseline (44% dnevnih potreba)
  • Soja – 1 šolja = 170 mg folne kiseline (42% dnevnih potreba)
  • Zelena salata – 1 šolja = 76 mg folne kiseline (19% dnevnih potreba)

Samo jedan veliki tanjir ovog ukusnog povrća može zadovoljiti gotovo sve Vaše dnevne potrebe za folnom kiselinom.

  1. Špargla

Istraživanja koja su se bavila nutritivnim vrednostima špargli pokazala su da su špargle odličan izvor folne kiseline, vitamina B6, kalcijuma, magnezijuma i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, gvožđa, fosfora, kalijuma, bakra, mangana i selena.

Konzumiranje samo jedne šolje kuvane špargle će Vam dati 262 mg folne kiseline, da ne pominjemo ostale važne hranljive materije.

  1. Brokoli

Brokoli nije samo jedna od najboljih namirnica za detoksikaciju već je i odličan izvor folne kiseline. Sa jednom šoljom dnevno unećete oko 24% dnevnih potreba folne kiseline.

  1. Citrusno voće

  • Papaja – jedna papaja = 115 mg folne kiseline (29% dnevnih potreba)
  • Pomaranđže – jedna pomarandža = 40 mg folne kiseline (10% dnevnih potreba)
  • Grejpfrut – jedan grejpfrut = 30 mg folne kiseline (8% dnevnih potreba)
  • Jagode – 1 šolja = 25 mg folne kiseline (6.5% dnevnih potreba)
  • Maline – 1 šolja = 14 mg folne kiseline (4% dnevnih potreba)
  1. Pasulj, grašak i sočivo

Pasulj i grašak su posebno bogati folnom kiselinom, najviše šareni pinto pasulj i lima pasulj. Mala činija bilo koje vrste sočiva će Vam dati dovoljnu dnevnu količinu folne kiseline.

  1. Avokado

Jedna šoljica avokada sadrži oko 90mg folne kiseline. Avokado je takođe odličan izvor vitamina K, masnih kiselina i dijetetskih vlakana.

  1. Prokelj

Jedna šolja kuvanog prokelja će Vam dati oko 25% Vaše dnevne preporučene količine. Prokelj je bogat vitaminima C i K, manganom i kalijumom.

  1. Semenje i orasi

Seme suncokreta, sema lana  i kikiriki su posebno bogati folnom kiselinom, jedna šolja sadrži oko 300 mg folne kiseline.

Seme suncokreta – ¼ šolje = 82 mg folne kiseline (21% dnevnih potreba)

Kikiriki – ¼ šolje = 88 mg folne kiseline (22% dnevnih potreba)

Bademi – 1 šolja = 46 mg folne kiseline (12% dnevnih potreba)

  1. Karfiol

Konzumiranje samo jedne šolje karfiola će Vam dati oko 55 mg folne kiseline, što čini 14% od preporučenog dnevnog unosa.

Ukoliko nije moguće nadoknaditi gvožđe pravilnom, raznovrsnom ishranom, preporučuje se upotreba suplemenata gvožđa. Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za nadoknadu gvožđa preporučujemo upotrebu PRIMED 5 preparata.

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i lekovitog bilja.

Redovnom upotrebom omogućava optimalan unos gvožđa neophodnog za pravilnu izgradnju hemoglobina i eritrocita.

Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih efekata.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *