Anemija novorođenčeta

Beba na samom rođenju ima jako gustu krv, sa  povećanbebaom koncentracijom eritrocita koji su joj potrebni u uslovima sa manje kiseonika u majčinoj utrobi. Plod dobija kiseonik preko majčine krvi. Odjednom joj je na raspolaganju dovoljno kiseonika. Višak bebinih  eritrocita se razlaže u jetri, i pri tome se gvožđe ne eliminiše iz organizma nego se skladišti u jetri.
Višak gvožđa biva skladišteno u jetri za izgradnju novih eritrocita. Ovo gvožđe je itekako potrebno, jer sledi period smanjenog unošenja gvožđa putem hrane. U prvih šest meseci, jedina bebina hrana je mleko koje je siromašno gvožđem. Za stvaranje novih eritrocita se koristi gvožđe iz rezervi. Prilikom razlaganja u jetri, hemoglobin se metaboliše u žuti pigment bilirubin. On se iz orgenizma izbacuje putem stolice. U slučaju da bebina jetra nije u potpunosti zrela i ako je priliv bilirubina veliki, višak bilirubina oboji kožu u žuto. To je novorođenačka žutica. Ona je uglavnom bezopasna i prolazna pojava.

Fiziološka anemija
U prvim mesecima života , tačnije u drugom i trećem mesecu, javlja se anemija koja je normalna pojava. Nivo hemoglobina tada pada na 110 g/l. Ova anemija se javlja kao posledica smanjenja broja eritrocita i povećanja zapremine krvi nakon rođenja. Više je izražena kod nedonoščadi kod kojih nivo hemoglobina pada na 90-100 g/l već između treće i šeste nedelje života.
Različite patološke anemije kod novorođenčeta pogoršavaju fiziološku anemiju. Fiziološka anemija se pojačava pri nedostatku folne kiseline i vitamina E. Nezasićene masne kiseline i prevelika količina gvožđa u adaptiranim mlečnim formulama mogu da uzrokuju blage hemolitičke epizode i da tako pogoršaju fiziološku anemiju.
Gvožđe iz majčinog mleka se bolje iskorišćava nego ono iz adaptiranih formula, i njegova količina je u normalnim fiziološkim uslovima dovoljna za normalan rast i razvoj deteta. Primena preparata gvožđa dolazi u obzir kada su detetova skladišta ovog elementa nepopunjena, kod porođajnih krvarenja i povreda, ili zbog majčine anemije u trudnoći.
Kod nedonoščadi sa jako izraženom anemijom je ponekad potrebna transfuzija eritrocita, nakon koje se nastavlja terapija preparatima gvožđa, sve dok se rezerve ne popune.