Pobedite anemiju boljim usvajanjem gvožđa

Fresh market fruits and vegetables

Gvožđe se ne stvara u organizmu, već ga je neophodno uzimati putem ishrane. Količine koje su nam neophodne za nesmetano odvijanje funkcija u organizmu su male, ali nam upravo to malo često i nedostaje.

Kada dođe do deficita gvožđa u organizmu, počinju da trpe vitalni organi, što se ispoljava kroz mnogobrojne simptome.

Jednolična ishrana, preterano konzumiranje kafe i alkohola, drastične dijete i ograničeno konzumiranje svežeg voća i povrća povećavaju mogućnost za pojavu anemije.

Iako je veliki broj namirnica biljnog i životinjskog porekla koje su bogate ovim mineralom, obolelih od anemije je nažalost mnogo, a razlog se krije u preteranoj konzumaciji rafinisane hrane. Osim količine gvožđa koje unosimo u organizam, veoma je važno i njegovo iskorišćavanje, što zavisi od individualnih genetskih i biohemijskih osobenosti svakog čoveka.

Uloga gvožđa

Gvožđe snabdeva kiseonikom sve organe u organizmu, pa tako i mozak, srce, jetru i bubrege. Koliko će kiseonika dospeti u ove organe zavisis od količine gvožđa koje unosimo u organizam. Bez gvožđa se ne može sintetisati hemoglobin, koji je u crvenim krvnim zrncima zadužen da prenosi kiseonik od pluća do tkiva.

Druga važna uloga gvožđa jeste stvaranje mioglobina, bitnog pigmenta koji transportuje kiseonik do mišića, obezbeđujući nam tako dovoljno energije koju trošimo za vreme fizičke aktivnosti, sprečava brzo zamaranje, održava koncentraciju, daje mentalnu svežinu i budnost.

Osim toga, gvožđe ulazi u sastav enzimskih sistema koji u jetri razgrađuju lekove i toksine, učestvuje u sintezi enzima, za proizvodnju neurotransmitera, a sintetiše i određene hormone štitaste žlezde.

Kako poboljšati apsorpciju gvožđa?

Nije retkost da se anemija ne povlači ni nakon uzimanja dovoljne količina gvožđa kroz hranu. To se dešava jer je apsorpcija ovog minerala otežana usled individualnih svojstava hrane, pola osobe, uzrasta, fiziološkog stanja, kao i rezervi gvožđa u organizmu.

Namirnice koje sadrže bakar, poput sira, žumanca, zelenog povrća, kajsija, trešanja i sušenih smokava pomažu apsorpciju gvožđa. Na poboljšanje apsorpcije gvožđa utiče i vitamin C, pa je dobro uz hranu bogatu gvožđem koristiti namirnice koje ga sadrže.

Dobre kombinacije su, na primer, riba, brokoli, limun, peršun, meso i kupus salata, pasulj i zelena salata sa limunovim sokom.

Koje kombinacije namirnica treba izbegavati

Treba izbegavati kombinaciju namirnica bogatih gvožđem sa mlekom i mlečnim proizvodima, to jest namirnicama koje sadrže kalcijum, jer ovaj mineral smanjuje apsorpciju gvožđa. Kuvanjem namirnica u gvoždenim posudama se može povećati količina gvožđa u hrani i do 20%.

Sa druge strane integralne žitarice su dobar izvor ovog minerala, ali ih ne treba jesti istovremeno sa ostalim namirnicama bogatim gvožđem. Spanać, poznat kao dobar izvor gvožđa, sadrži i oksalnu kiselinu, koja smanjuje njegovu apsorpciju, te nije dobar izbor za lečenje anemije. Crni i zeleni čaj sadrže supstance koje ometaju apsorpciju gvožđa, pa ih treba uzimati samo između obroka, a ne i neposredno pre ili posle obroka.

Ukoliko unos gvožđa u organizam nije dovoljan, kao i kada su potrebe organizma za ovim mineralom povećane, mogu se po savetu lekara uzeti suplementi, i to najbolje između obroka, na prazan stomak, dva do tri puta dnevno, tokom tri meseca, u ukupnim dozama do 100mg. Kao dodaci uz ove suplemente koriste se vitamini B-kompleksa (B6, B12, folna kiselina) i vitamin C.

Uticaj hlorovodonične kiseline

Kod nekih osoba koje imaju problem sa manjkom gvožđa u organizmu otkrije se i smanjena količina hlorovodonične kiseline u želucu. To je povezano sa sindromom propustljivih creva i može biti jedan od glavnih faktora manjka gvožđa. Tada se mogu koristiti tablete hlorovodonične kiseline , koje se mogu nabaviti u apotekama.

Ajurvedski preparat čitrakadi bati takođe je koristan za podsticanje lučenja hlorovodonične kiseline, a time i usvajanje gvožđa. Sa druge strane, osobe koje pate od gastritisa, ili pojačanog lučenja hlorovodonične kiseline, takođe slabije usvajaju gvožđe, pa je neophodno da ishranu obogate namirnicama koje smanjuju lučenje ove kiseline, a među njima banane, bademi, krompir, pirinač i dr.

Prirodni preparat na bazi meda i koprive

Kao jedan od prirodnih preparata za nadoknadu gvožđa izdvajamo PRIMED 5 Feromed. PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i lekovitog bilja. Redovnom upotrebom obezbeđuje optimalan unos gvožđa, bez pratećih neželjenih efekata. Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, kod dece i odraslih.

primed 5 feromed