Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoćiNedostatak gvožđa je najčešći uzrok anemije kod trudnica. Prvi simptomi su umor i pospanost.

Anemija je medicinski naziv za nedostatak crvenih krvnih zrnaca – eritrocita u organizmu. Posledica toga je njihova smanjena sposobnost prenošenja kiseonika – koji udišemo plućima, a koji se putem krvi prenosi do svih organa u našem telu.

Prvi znaci nedostatka kiseonika su umor i pospanost. Smanjenje broja eritrocita može da se dogodi iz dva razloga. Prvi je da kostna srž ne proizvodi dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca, a drugi – da se gube prekomerno. Njihov vek je oko četiri meseca, tako da se pojedini eritrociti raspadaju, dok se stvaraju novi. Ako se poremeti ta ravnoteža, dolazi do anemije. Da bi organizam proizveo eritrocite, neophodno je dovoljno gvožđa, folne kiseline i vitamina B12. To su gradivni elementi za crvena krvna zrnca. Ako nedostaje neki od njih, u prvom redu gvožđe – onda se javlja anemija, odnosno malokrvnost.

Koja je uloga eritrocita?

Glavni nosilac kiseonika u crvenim krvnim zrncima je hemoglobin (Hb). Kada damo krv radi provere takozvane crvene krvne slike,  određuje se količina hemoglobina: nakon što se eritrociti raspadnu,  taloži se hemoglobin kojim su oni ispunjeni, a na osnovu njegove količine se vrši procena eventualne anemije.

Koje su normalne vrednosti hemoglobina?

Za većinu ljudi, one su 12-16g/dl. Pošto se vrednosti u trudnoći koriguju, u tom periodu iznose od 11-16g/dl. Sve što je ispod donje granice, ukazuje na anemiju.

Zbog čega nastaje anemija?

Već je navedeno da nedostatak gradivnih elemenata može da dovede do smanjene količine hemoglobina. Pre svega, to se odnosi na nedostatak gvožđa, naročito kada je u pitanju trudnoća. To je slučaj kod više od 90 odsto anemija u trudnoći.

Potreba za gvožđem, koje se apsorbuje iz creva, tokom trudnoće je u najmanju ruku dvostruka. Kako trudnoća napreduje, tako su potrebe za gvožđem sve veće. Rezerve koje organizam poseduje nisu dovoljne, pogotovo ako unos gvožđa preko hrane nije odgovarajući. Rezerve se ubrzo prazne, a hemoglobin počinje da pada. Bez preparata koji sadrže gvožđe, stanje postaje sve teže. Kako trudnoća napreduje – beba uzima sve više gvožđa, tako da se anemija majke pogoršava.

Preparat Primed 5 feromed je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.

Primed 5 feromed nadoknađuje nedostatak gvožđa, povećava nivo hemoglobina i stimuliše stvaranje svih krvih loza. Zbog svog organskog sastava i kvalitetnih sastojaka ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju i iskoristljivost do 4x veću od ostalih oblika unošenja gvožđa. Ujedno sastojci ovog preparata blagotvorno deluju na sluzokožu želuca i pomažu u terapiji eradikacije bakterije  Helicobacter pilory.