Anemija u trudnoći

anemija-u-trudnociAnemija je veoma čest pratilac trudnoće. Nekada anemija postoji i pre trudnoće, pa se samo nastavlja u toku trudnoće, a nekada prvi put nastaje u periodu trudnoće. Uzroci anemije pre trudnoće mogu biti nedovoljan unos gvožđa putem ishrane, ili povećan gubitak gvožđa (obilna menstrualna krvarenja).

Zašto su trudnice pod povećanim rizikom za nastanak anemije?

Do razvoja anemije u trudnoći dolazi jer je plodu za izgradnju njegovih tkiva, ćelija i hemoglobina, potrebna izvesna količina gvožđa, koje on prirodno oduzima od majke. Trudnice obično postaju anemične u drugoj polovini trudnoće, jer se tada povećavaju bebine potrebe za gvožđem.

Da biste sprečili pojavu anemije u trudnoći, pridržavajte se sledećih saveta:

  • koristite namirnice bogate gvožđem: govedinu, žitarice od celog zrna, jaja i voće
  • koristite hranu bogatu folnom kiselinom: pšenične klice, pasulj, puter od kikirikija, gljive, brokoli, goveđu džigericu
  • jedite hranu bogatu C vitaminom: limuni, narandže, te sveže ne kuvano povrće koje pomaže da se gvožđe bolje apsorbuje
  • izbegavajte kofein, tj. kafu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju gvožđa.

I pored primene gore navedenih preporuka, u poslednjem trimestru se preporučuje upotreba i odgovarajućih suplemenata gvožđa, kao priprema na očekivan gubitak krvi u toku porođaja. Na raspolaganju je veliki broj različitih suplemenata gvožđa, koji se mogu koristiti i u oku trudnoće. Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za nadoknadu gvožđa izvajamo PRIMED 5 preparat. PRIMED 5 daje dobre rezultate u tretmanu anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, bez neželjenih efekata. Važno je napomenuti da suplemente koristite prema preporuci vašeg ginekologa, ili pre početka primene suplementa prema sopstvenom izboru, ipak zatražite mišljenje ginekologa.