Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu kao uzrok anemije

čir na želucuČir predstavlja oštećenje sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva koje nastaje usled pojačanog stvaranja želudačne kiseline, ili usled prisustva infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Takođe, oštećenje sluzokože želuca može nastati zbog dugotrajne primene određenih lekova, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (brufen, diklofen i drugi).

Simptomi čira na želucu mogu biti različitog intenziteta i učestalosti. Veliki broj osoba nema nikakve jasne simptome. Nekada se javlja epigastrični bol (bol sa prednje strane trbuha, u predelu želuca). Uzimanje hrane nekada smanjuje osećaj bola, a nekada ga pojačava. Ostali simptomi uključuju osećaj mučnine, povraćanje i nadimanje.

Najvažniji simptomi povezani sa prisustvom čira na želucu posledica su krvarenja. Krvarenje iz čira može biti vrlo oskudno, ali hronično, pa vremenom dolazi do razvoja anemije. Ukoliko je krvarenje izraženije, može doći do pojave melene (crna, katranasta stolica), ili hematemeze (povraćanje crnog sadržaja koji liči na talog od kafe). Nekada je krvarenje toliko obimno da zahteva hitnu hospitalizaciju.

Kada su u pitanju diskretna, hronična krvarenja u želucu, nekada je teško postaviti dijagnozu ulkusne bolesti, posebno ukoliko ne postoje jasni simptomi. Hronično krvarenje dovodi do razvoja anemije, pa se nekada tek u potrazi za uzrokom anemije otkrije prisustvo čira na želucu.

Lečenje anemije uzrokovane hroničnim krvarenjem podrazumeva uklanjanje uzroka krvarenja, i nadoknadu elemenata neophodnih za stvaranje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Gvožđe je jedan od osnovnih elemenata koji učestvuju u izgradnji eritrocita. Optimalan dnevni unos gvožđa obezbeđuje se ishranom, ali u slučaju povećanih potreba, nekada je potredna uvođenje suplemenata gvožđa. Kod pacijenata sa prisutnim čirom na želucu, posebno je važno voditi računa pri izboru suplemenata gvožđa. Kod značajnog broja osoba koje duže vreme koriste suplemente gvožđa, dolazi do razvoja nekog od neželjenih efekata, kao što su osećaj mučnine, nadimanje, smetnje u varenju i probavi. Ova neželjena dejstva mogu posebno predstavljati problem u primeni suplemenata gvožđa kod osoba koje imaju čir na želucu.

Postoji li preparat koji se može koristiti za nadoknadu gvožđa koji se može koristiti za nadoknadu gvožđa, a koji ne izaziva ove neželjene pojave? Da, postoji, i zove se PRIMED 5 Feromed.

PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom obezbeđuje optimalan unos gvožđa. Ne sadrži konzervanse, veštačke boje, arome i druge aditive. Primena preparata ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Naprotiv, PRIMED 5 veoma povoljno deluje i na smanjenje tegoba kod gastritisa, a povoljno utiče i na varenje hrane i probavu. Više o preparatu PRIMED 5 možete pročitati na sledećoj stranici: http://www.primarna-medicina.rs/proizvodi/primed-proizvodi/primed-5-feromed