Nadoknada gvožđa: više nije uvek bolje!

suplementi-gvozdaGvožđe je jedan od elemenata neophodnih za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Kada je iz nekog razloga onemogućen dovoljan unos, apsorpcija, ili postoji povećan gubitak gvožđa, posledično dolazi do poremećaja stvaranja eritrocita i razvoja anemije.

Anemija je jedan od najčešćih poremećaja današnjice, velikim delom usled modernog načina života i ishrane, koja je uglavnom siromašna gvožđem. Žene u generativnom periodu su posebno podložne razvoju anemije, posebno ukoliko postoje obilna menstrualna krvarenja u toku kojih se gubi veća količina krvi.

Nadoknada gvožđa i prosečne dnevne potrebe unosa

Nadoknada gvožđa je osnovni način tretmana sideropenijske anemije (anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa). Kako se puno govori o značaju gvožđa za naš organizam, i potrebama za povećanim unosom, trebalo bi malo više reći i o količinama koje su dnevno potrebne da bi se funkcije u kojima gvožđe učestvuje pravilno obavljale.

Prosečne dnevne potrebe za odrasle muškarce je 8-9mg, a za žene oko 18mg. U toku trudnoće, dnevne potrebe za unosom gvožđa rastu, i kreću se oko preporučenih 27mg gvožđa dnevno.

Dnevni unos gvožđa najbolje je obezbediti iz prirodnih izvora. Za optimalnu apsorpciju gvožđa veoma je važno i na koji način se unosi. Gvožđe se najbolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla (hem-gvožđe), dok je iz namirnica biljnog porekla apsorpcija manja.

Više nije uvek bolje!

Ukoliko postoji potreba za nadoknadom gvožđa, to ne znači da na dnevnom nivou treba uneti što više namirnica bogatih gvožđem. Gvožđe se apsorbuje određenom brzinom, i u određenoj količini, u zavisnosti od rezervi gvožđa u organizmu. Ukoliko ne postoji anemija, dnevna apsorpcija gvožđa je oko 1mg, i ona se može povećati do 4-5mg dnevno u slučaju povećanih potreba organizma (trudnoća, anemija). Apsorpcija ovih količina gvožđa se obezbeđuje unosom gore navedenih optimalnih količina gvožđa.
Dnevni unos prevelikih količina gvožđa povećava mogućnost pojave neželjenih efekata, pa pored neugodnih simptoma anemije, mogu se javiti i simptomi preopterećenja gvožđem.
Najčešća neželjena dejstva suplemenata gvožđa su mučnina, problemi sa varenjem i probavom, a u slučaju parenteralne upotrebe (injekcije), na mestu primene može se javiti osip.
U slučaju potrebe za nadoknadom gvožđa, neophodno je pratiti savete lekara o preporučenoj dnevnoj dozi, načinu i vremenu upotrebe suplementa u odnosu na unos hrane. Takođe, potrebno je voditi računa o ukupnom dnevnom unosu gvožđa, kako bi se smanjila mogućnost preopterećenja i pojave neželjenih efekata.

Od prirodnih preparata koji pomažu u tretmanu anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, posebno izdvajamo preparat PRIMED 5 Feromed. PRIMED 5 Feromed je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Ne sadrži konzervanse, boje, arome i druge veštačke dodatke. Pogodan je za svakodnevnu primenu u dugom vremenskom periodu, bez neželjenih efekata.

Reference:
https://www.nrv.gov.au/nutrients/iron
https://www.verywell.com/do-iron-supplements-for-anemia-cause-upset-stomach-3522504