Imate li manjak ili višak gvožđa u organizmu?

manjakManjak gvožđa u organizmu je jedan od najčešćih nutritivnih defekata u svetu i jedan je od najčešćih uzoraka anemije.

Ukoliko se brzo umarate, imate ubrzan rad srca, bezrazložnu uznemirenost, manjak koncentracije, ako ste često zadihani, osećate vrtoglavicu, uglovi usana su vam ispucali, san poremećen, opada vam kosa, a nokti su krti i lomljivi- ne bi bilo loše da prokontrolišete krvnu sliku, jer možde patite od anemije.

Ko je podložniji deficitu gvožđa

Riziku od deficita gvožđa su podložnije žene, naročito trudnice, dojilje, žene u periodu menstruacije i adolescentkinje. Takođe, u rizičnu grupu spadaju i deca mlađa od dve godine, zbog ubrzanog rasta i nedovoljne količine gvožđa u mleku.

Nedostatak gvožđa se može javiti i kod starijih osoba, zato što se kod njih smanjuje količina hlorovodonične kiseline u želucu, koja prevodi gvožđe iz neusvojive u usvojivu formu (iz fero u feri oblik) .Takođe, i neke stomačne bolesti kao i oboljenja unutrašnjih organa mogu prouzrokovati anemiju, jer se u tim slučajevima redukuje apsorpcija gvožđa. Simptomi nedostatka gvožđa su u početku veoma nespecifični, pa se deficit otkrije tek kada nastupi anemija.

A šta je sa viškom gvožđa?

Ne dešava se često, ali može doći i do preterane akumulacije gvožđa u organizmu, poremećaja poznatog kao hemohromatoza. Bolest može biti nasledna ili nastaje “predoziranjem” usled transfuzije krvi.

Višak gvožđa se taloži u srcu, mozgu, jetri, pankreasu i koži, a da se nešto u organizmu dešava signaliziraju određeni simptomi kao što su povraćanje, letargija i nizak krvni pritisak. Kod teških oblika trovanja gvožđem može doći i do edema pluća, hipertermije, stanja šoka, oštećenja centralnog nervnog sistema i smrti. Pojedine osobe koje boluju od nasledne hemohromatoze nikada ne ispolje simptome i kod njih ne dolazi do razvoja kliničkih manifestacija bolesti.

Ako do pojave simptoma ipak dođe, oni su vrlo nespecifični. Najčešće su to bolovi u zglobovima, umor i malaksalost, gubitak polnog nagona, izostanak menstruacije i bol u gornjem desnom delu trbuha zbog uvećanja jetre. Kako jetra predstavlja najveći rezervoar gvožđa, dolazi do hronične upale i oštećenje tkiva, to jest ciroze, što povećava rizik od nastanka karcinoma. Usled taloženja gvožđa u pankreasu, oko tri četrvrtine bolesnika dodatno oboli od dijabetes melitusa, koji se manifestuje rezistencijom na insulin.

Zbog taloženja u koži javlja se njena tamnosiva prebojenost, jače izražena na otkrivenim delovima kao što su lice, vrat i ekstremiteti.

Prirodni preparat za podizanje nivoa gvožđa

primed5Ukoliko ste anemični možete podići nivo gvožđa na prirodan način, koji je mnogo bezbedniji, nema neželjenih efekata i pri tome daje odlične rezultate. Prirodni preparat Primed 5 feromed je napravljen od 100% prirodnih sastojaka i obiluje prirodnim izvorima gvožđa, lako prihvatljivim i iskoristljivim ljudskom organizmu. Prirodni sastojci ovog preparat čine da mogućnost predoziranja i pojave neželjenih efekata praktično ne postoji.