Anemija dovodi do učestalih infekcija.

Simptome nedostatka gvožđa treba na vreme prepoznati i lečiti. Najugroženije su žene za vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, školska i predškolska deca.
Mada gvožđe čini četiri odsto zemljine kore, podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da oko 40 odsto stanovništva na planeti ispoljava simptome anemije, uzrokovane upravo nedostatkom ovog elementa. Najugroženije su žene za vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, školska i predškolska deca.
Stručnjaci upozoravaju da je adolescencija naročito kritičan period za balans gvožđa, jer se više troši zbog povećanja mišićne mase kod oba pola, i zbog menstrualnih krvarenja kod devojčica. Potrebe za gvožđem u ovom periodu su do 18 mg dnevno. Optimalnom ishranom se obezbeđuje oko šest mg gvožđa na 1.000 kalorija, a lošim izborom namirnica lako može da nastane anemija izazvana nedostatkom gvožđa.
Prvi simptomi malokrvnosti najčešće su slabost, umor, malaksalost. Kako bolest napreduje, mogu da se javljaju i vrtoglavica, bledilo, glavobolja, titranje pred očima, bolovi u mišićima i otoci na nogama u večernjim satima, naročito kod osoba koje tokom dana duže stoje.
Kod tinejdžerki može da se javi prestanak menstrualnog krvarenja, a uočeno je i da su anemična deca niža od svojih vršnjaka. Ukoliko anemija nastane naglo, kao pri krvarenju, kliničkom slikom dominiraju znaci šoka i srčane insuficijencije.
Anemija mora da se leči, naglašavaju lekari, jer ako nema dovoljno gvožđa, kiseonik ne stiže do ćelija.
Učestalost infekcija raste
Gvožđe je neophodno za izgradnju hemoglobina, a kada ga ima manje, slabija je apsorpcija i drugih minerala i elemenata u krvi, što može da dovede do veće osetljivosti na infekcije.
U najvećem broju slučajeva anemija može da se spreči pravilnim izborom namirnica. Gvožđe se najbolje resorbuje iz hema poreklom iz hemoglobina i mioglobina mesa, a postoje minimalne razlike u količini gvožđa između belog mesa, ribe, različitih vrsta crvenog mesa i iznutrica (jetre). Sem toga, gvožđe iz hema pospešuje resorpciju gvožđa iz drugih izvora. Neke aminokiseline, vitamin C, fruktoza, kao i laktati, piruvati i sukcinat povećavaju apsorpciju gvožđa.
Iako u povrću ima dosta gvožđa, loše se apsorbuje, jer ovaj proces ometaju oksalati, fosfati i polifenoli, a u žitaricama fitati, koji sa gvožđem stvaraju nerastvorljive komplekse. Zbog toga se gvožđe bolje resorbuje iz jaja, nego iz povrća. Tanin iz čaja ima negativan učinak na apsorpciju gvožđa. Takođe i kalcijum, karbonati i fosfati iz mleka i mlečnih proizvoda ometaju apsorpciju gvožđa. Idealna kombinacija namirnica koja pospešuje resorpciju gvožđa sadrži meso, kuvano povrće i salatu i uz takav obrok ne treba piti mleko, jogurt ili čaj.