Anemija kod onkoloških pacijenata

Anemija kod onkoloških pacijenata se može javiti kao posledica različitih faktora. Zajedničko za sve faktore koji dovode do anemije jeste što oni onemogućavaju koštanoj srži da proizvodi eritrocite. Bubrezi luče hormon eritopoetin koji stimuliše ko­štanu srž da proizvodi eritrocite. Jedan od efekata maligne bolesti jeste usporavanje lučenja ovog hormona, tako da sa malom količinom eritropoetina koštana srž ne dobija dovoljno sti­mulansa za proizvodnju normalnog broja novih eritrocita.
Citostatici na bazi platine.
Pacijenti koji primaju hemoterapiju u vidu lekova koji sadrže platinu u visokom su riziku od dobijanja anemi­je jer ovi citostatici imaju toksičan efekat na bubrege. Oštećeni bubrezi stvaraju manje količine eritropoetina, a to će rezultirati manjim brojem novih eritrocita.
Najčešći simptomi anemije su:
-Umor -Hladna koža -Opstipacija -Vrtoglavica koja se javlja pri prelasku iz ležećeg u sedeći položaj.
-Glavobolja -Lomljivi nokti -Ubrzan rad srca -Afte u ustima -Oticanje nogu ili stopala.
Ukoliko nema dovoljno gvožđa u krvi, neće biti dovoljno hemoglobina koji bi nosio kiseonik kroz organizam.
Osobe obolele od karcinoma često imaju loš apetit, što zbog osnovne bolesti, što zbog neželjenih efekata hemioterapije i to sve može dovesti do toga da oboleli ne unosi dovoljno hranljivih nutrijenata, posebno gvožđa.
Kako sprečiti anemiju kod obolelih od karcinoma.
U slučaju postojanja maligne bolesti, nije lako sprečiti nastanak anemije ali se može sprečiti da ona postane ozbiljna. Tretman anemije koja je nastala kao posledica maligne bolesti znatno je efikasnije ukoliko se sa lečenjem počne ranije, pre nego što simptomi postanu ozbiljni.
Lečenje anemije kod obolelih od karcinoma.
Postoje dva osnovna tipa lečenja anemije kod osoba koje imaju karcinom, a to su transfuzija krvi i primena lekova koji pomažu organizmu u stvaranju eritrocita.
Transfuzija krvi se najčešće primjenjuje ukoliko je nivo hemoglobina izuzetno nizak ili ako su simptomi ane­mije jako ozbiljni. Transfuzija krvi brzo podiže nivo hemoglobina, a samim tim i pacijent za kratko vrijeme može osetiti po­boljšanje. Transfuzija, međutim, sa sobom nosi i rizike. Kod nekih pacijenata može doći do infekcije, a pojedini pacijenti mogu imati i ozbiljne neželjene reakcije na transfuziju.
I ishrana igra važnu ulogu
Za lečenje anemije veoma je važna i ishrana. Kod pacijenata sa karcinomom koji imaju anemiju od velike važnosti je da kroz ishranu nadoknade nedostatak gvožđa u organizmu. Gvožđa najviše ima u iznutricama, pšeničnim klicama, žumancu, krompiru, orasima, crvenom mesu, sušenom voću i lisnatom zelenom povrću.
Vitamin C važan za apsorpciju gvožđa
Da bi se gvožđe dobro apsorbovalo u organizmu potrebna je i zadovoljavajuća koncentracija hlorovodonične kiseline i vitamina C koji u značajnoj meri potpomažu  apsor­pciju gvožđa. Vitamin B6 je značajan za apsorpciju gvožđa ali je pored toga on od esencijalne važnosti za iskorištavanje gvožđa prilikom sinteze hemoglobina. Fosfor, kalcijum, bakar, mangan, B2, B11, B12 takođe pospešuju apsorpciju gvožđa.
Od PRIMED preparata, u sklopu tretmana teških bolesti i anemije kao posledice istih, preporučuje se upotreba PRIMED 13 Kordiceps i PRIMED 5 Feromed preparata.
PRIMED 13 Kordiceps je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Kordiceps. Povoljno utiče na jačanje imunološkog odgovora i zaštitu zdravih ćelija od toksičnog dejstva hemoterapije. PRIMED 5 Feromed je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Svakodnevnom upotrebom obezbeđuje optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Uporedna primena PRIMED 13 i PRIMED 5 preparata pomaže u tretmanu anemije i jačanju i zaštiti organizma u toku primene hemoterapije i drugih metoda lečenja teških bolesti.