Kako se otkriva nedostatak gvožđa?

nadoknada-gvozda


Kada postoji sumnja na nedostatak gvožđa u organizmu, najčešći parametri koji se određuju u laboratorijskim analizama su:

  • Nivo hemoglobina. Hemoglobin je protein kojim se kiseonik vezan za gvožđe prenosi putem krvi.
  • Hematokrit pokazuje procentualni odnos krvnih ćelija (dominantno eritrocita) i plazme
  • Nivo feritina. Feritin je pokazatelj količine rezervi gvožđa u organizmu, i važan parametar u praćenju uspešnosti tretmana anemije.
  • Serumsko gvožđe i kapacitet vezivanja gvožđa (IBC, UIBC i TIBC).

Pored toga, može se odrediti i nivo transferina, proteina kojim se gvožđe prenosi krvotokom.

Dijagnoza sideropenijske anemije

Dijagnoza sideropenijske anemije (anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa) može se postaviti i samo na osnovu niskih vrednosti hemoglobina, ili kod udruženo smanjenog nivoa hemoglobina, hematokrita i feritina.

Serumsko gvožđe i nivo trasferina će takođe biti nisko u slučaju nedostatka gvožđa u organizmu. Deficijencija gvožđa bez anemije može postojati kod normalnog nivoa hemoglobina, a niskog nivoa feritina i/ili transferina.

U zavisnosti od izraženosti sideropenijske anemije razlikovaće se ispoljavanje simptoma. Kod blažih oblika, simptomi su nejasni, blagi, i nekada se sasvim slučajno, u toku rutinskih analiza krvi otkrije nedostatak gvožđa. Kod ozbiljnijih oblika, i simptomi će biti izraženiji. Ono što je zajedničko za sve oblike anemija jeste stalno prisutan osećaj umora, neraspoloženje, nedostatak energije, usporenost. Pored toga, može biti prisutno lupanje srca, osećaj nedostatka vazduha, lako zamaranje i drugi.

Ukoliko nije moguće nadoknaditi gvožđe pravilnom, raznovrsnom ishranom, preporučuje se upotreba suplemenata gvožđa. Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za nadoknadu gvožđa preporučujemo upotrebu PRIMED 5 preparata.

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i lekovitog bilja.

Redovnom upotrebom omogućava optimalan unos gvožđa neophodnog za pravilnu izgradnju hemoglobina i eritrocita.

Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih efekata.