D dimer

Šta je to D dimer?

D-dimerZavršni proizvod u procesu zgrušavanja krvi je fibrin. Pri razgradnji stvorenog fibrinskog ugruška oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri. Njihovo povećano prisustvo ukazuje na povećano stvaranje ugruška. Ovaj screeningtest je od dijagnostičke važnosti za otkrivanje DIK (diseminirane intravaskularne koagulopatije) gde dolazi do formiranja mnogobrojnih ugrušaka u svim organima i akutne vaskularne bolesti, uključujući plućnu emboliju i duboku vensku trombozu . To su stanja koja se teško otkrivaju samo s kliničkim pregledom. Ovo je brz, jednostavan i precizan test koji je jako korisan lekaru u slučaju da se javi sumnja na trombozu dubokih vena. Njegova jednostavnost omogućava da se još u ambulnti u hitnoj pomoći otkloni ili potvrdi sumnja na ovo opasno stanje.

Referentne vrednosti

Muškarci i žene: < 550 μg/L

Povišene vrijednosti D-dimera mogu se naći u trombotskim bolestima, zatim u tumorskoj progresiji ili metastazama, ali takođe i u fiziološkim stanjima kao što je trudnoća, teški fizički napor, uzimanje oralnih kontraceptiva ili starija životna dob.

Snižene vrednosti D dimera se sreću kod arterijskih tromboza gde je količina D dimera jedva merljiva.

Normalne vrednosti D dimera isključuju postojanje akutne tromboze, a povišene vrednosti zahtevaju dalje ispitivanje jer uzrok može biti različit ( potrošna koagulopatija u vezi sa sepsom, tumori, opekotine, preeklampsija, traume, veći hirurški zahvati). Kod duboke venske tromboze D-dimeri ostaju povišeni 7 dana. Lažno negativne rezultate daje defektna fibrinoliza, postojanje starih tj. hladnih ugrušaka.