Folna kiselina u trudnoći!? Da, ali ne bilo koja!

znak pitanja


Obavezno uzimajte folnu kiselinu za vreme trudnoće je savet koji će svaki lekar i ginekolog dati trudnici. I zaista, folati su neophodni za zdravu trudnoću.

Međutim, većina trudnica uopšte ne razmisli pre nego što izabere preparat kojim će u telo unositi folnu kiselinu. Istina je da najnovije studije sve češće ukazuju na razliku termina folna kiselina i folat.

Razlika između folne kiseline i folata?

Folati su prirodna forma vitamina, a mogu se naći u hrani kao što je spanać, zelena salata, pasulj, džigerica itd.

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata. Da bi se iskoristila, folna kiselina se u telu mora pretvoriti u aktivni oblik kroz niz različitih koraka da bi telo moglo da je iskoristi. Ovaj aktivan oblik se naziva 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF).

Istraživanja pokazuju da svaki drugi stanovnik Srbije zbog genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi običnu folnu kiselinu (da je pretvori u aktivan oblik).

To je posebno važno za vreme i nakon trudnoće kada se preporučuje dodatni unos folne kiseline. Na tome se insistira zato što nedostatak folata može izazvati brojne štetne posledice po zdravlje, uključujući preeklamsiju, pobačaj, malu telesnu masu novorođenčeta, preveremeno odvajanje posteljice i slično.

Kako rešiti problem?

Kad god je to moguće, savetuje se ishrana bogata folatima. Međutim , kada pokušavate da zatrudnite, to ipak nije dovoljno. U ovom periodu se preporučuje dodatna suplementacija za pravilan razvoj deteta od samog začeća. Važno je potražiti preparate koji sadrže aktivni folat najnovije generacije ili 5-metiltetrahidrofolat. Jedino tako ćete biti sigurni da će vaše telo, bez obzira na genetiku može da iskoristi folate u potpunosti.

Preporučujemo upotrebu Primed 5 preparata

petica novaPrimed 5 feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe. U sebi sadrži važne sastojke neophodne za dobru krvnu sliku.

Zna se da oko 65 % žena u reproduktivnom periodu pati od anemije zbog nedostatka gvožđa. Ovim prirodnim preparatom koji obiluje koprivom kao prirodnim izvorom gvožđa, možete nadoknaditi nedostatak gvožđa, neophodnog za izgradnu crvenih krvnih zrnaca i prirodne forme folne kiseline, koja stimuliše proizvodnju eritrocita.