Povećan broj eritrocita

Krvno zrncePolicitemija rubra vera (Polycythaaemia rubra vera), prava policitemija

Ova bolest se karakteriše izraženim crvenilom kože i vidljive sluzokože, uvećanjem slezine, znatno povećanim brojem eritrocita, povećanom koncentracijom hemoglobina, visokim hematokritom, povećanim brojem granulocita i naročito trombocita. Uzrok nije poznat. Iako ima sve odlike maligne bolesti, postoji i shvatanje da je ova bolest izazvana virusom.

U plazmi je smanjena količina eritropoetina, jer uvećana masa eritrocita inhibiše funkciju bubrežnih ćelija koje stvaraju eritropoetin (hormon koji podstiče proliferaciju eritrocitne loze). Znatno povećanje broja i mase eritrocita dovodi do povećanja viskoznosti (gustine) krvi.

Klinička slika

Simptomi koji se javljaju u sklopu ove bolesti jesu glavobolja, osećaj slabosti i malaksalosti, brzo zamaranje. Oboleli imaju zujanje u ušima i ponekad oslabljen sluh. Upadljiva je rumena boja lica.

Laboratorijske analize

U perifernoj krvi broj eritrocita se kreće između 6-10 miliona u mililitru krvi. Broj trombocita je uvek znatno povećan, često preko milion u mililitru. Broj leukocita je takođe značajno povećan. Saturacija arterijske krvi kiseonikom je uglavnom normalna.

Lečenje

U početku bolesti primenjuju se venepunkcije (ispuštanje)  500-2000ml krvi nedeljno, a kasnije 500ml svaka 2-3 meseca. Stanje hematokrita je merilo potrebe i efikasnosti venepunkcija. U terapiji mogu da se primene i radioaktivni fosfor i neki od citostatika.

Prognoza i tok bolesti

Bolest ima hroničan tok, sa trajanjem i preko 15 godina, a može preći i u akutnu mijeloblastnu leukemiju.