Koje su posledice anemije u trudnoći?

anemija-u-trudnociAnemija („malokrvnost“) je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca – eritrocita.

Veoma je česta pojava kod osoba ženskog pola, a javlja se kako pre trudnoće (kao posledica obilnih menstruacija, držanja rigoroznih i po zdravlje opasnih dijeta sa smanjenim unosom vitamina i minerala), tako i u toku trudnoće (zbog potreba ploda povećava se volumen krvi za čak 50%, a time je i potreba za gvožđem veća od prisutne količine gvožđa uskladištene u vašem telu.

Najčešći oblici anemije

Najčešći oblici anemije su mikrocitna anemija usled nedostatka gvožđa i megaloblasna anemija usled nedostatka vitamina B12.

Kao posledica nepravilne ishrane veoma često se javlja mikrocitna anemija – kao posledica nedovoljnog unosa gvožđa u organizam kao veoma važnog elementa u stvaranju hemoglobina (protein koji prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima).

Koje su posledice anemije u trudnoći?

S obzirom da su trudnoća i period nakon porođaja jedni od najosetljivijih perioda za ženski organizam, anemija (kao i ostale komplikacije) ima brojne posledice po vaše zdravlje, a i zdravlje vašeg deteta.

Anemija u toku trudnoće:

– Uzrokuje zastoj u razvoju ploda;
– Povećava rizik od prevremenog porođaja ili rađanja deteta male telesne težine;
– Slabo je snabdevanje ploda kiseonikom (kao posledica nedostatka hemoglobina);
– Povećana je mogućnost razvoja infekcija nakon porođaja;
– Postoji mogućnost da novorođenče nasledi anemiju;
– Kao posledica anemije u toku trudnoće i slabog snabdevanja ploda gvožđem, smanjeni su depoi gvožda u organizmu novorođenčeta (izuzetno neophodan mineral u prvih šest meseci života).

Preporučujemo prirodno rešenje

petica novaPrimed 5 feromed obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka. Njegovi prirodni sastojci i čine preparat pogodnim za upotrebu kako u trudnoći, tako i u periodu pre nje kada je potrebno napraviti dovoljne rezerve gvožđa, za kojim su potrebe u trudnoći znatno povećane.