Hepatitis C i anemija

Hepatitis CAnemija označava stanje u kome je snižen nivo hemoglobin i/ili hematokrita. Hemoglobin je protein crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) koji doprema kiseonik svim ćelijama u organizmu. Anemija može biti privremeno stanje, posledica nekog drugog oboljenja sa čijim izlečenjem se I anemija povlači povlači ili je hroničnog karaktera. Osobe sa umerenom anemijom nemaju simptome ili su oni razvijeni u blažoj formi. Osobe sa težom anemijom imaju problem sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, osećaju umor I teškoće sa disanjem pri fizičkoj aktivnosti.

Koliko je česta anemija kod obolelih od hepatitisa C?

Oko 67% osoba sa hepatitisom C koji su na terapiji kombinacijom lekova ribavirin i interferon razvije anemiju.

Šta uzrokuje anemiju kod osoba sa hepatitisom C?

Hronične bolesti ometaju stvaranje eritrocita na taj način što onemogućavaju iskorišćavanje dostupnog gvožđa i suprimiraju hormon eritropoetin, koji je neophodan za stvaranje crvene krvne loze.

Koje su posledice nelečene anemije kod osoba sa hepatitisom C?

Osobe na terapiji ribavirinom brže razvijaju anemiju i ozbiljnije simptome poput jakih bolova u grudima ili otežanog disanja. Ukoliko anemija ostane nelečena smanjuju se doze ribavirina ili se on izostavlja iz terapije , što može značajno uticati na dalji tok hepatitisa. Ukoliko pre uvođenja ribavirina ima podataka o anemiji, ne preporučije se terapija ovim lekom jer je moguć razvoj ozbiljnog oštećenja srca zbog nedovoljnog snabdevanja srčanog mišića kiseonikom.

Kako lečeiti anemiju kod osoba sa hepatitisom C?

U terapiji se preporučuju preparati koji stimulišu proizvodnju crvene krvne loze (eritrocita). U tom slučaju ne treba prekidati terapiju ribavirinom. Ukoliko se anemija ne leči, preporučljivo je obustaviti ribavirin ili smanjiti dozu, što umanjuje efekat dotadašnje terapije i remeti poboljšanje stanja.

PRIMED 13 kordiceps je prirodan preparat na bazi meda i lekovite gljive kordiceps. Pored svoje izražene imunomodulatorne funkcije ova gljiva ima svojstvo da podstiče stvaranje ćelija crvene krvne loze (eritrocita) i preporučuje se u terapiji anemije. Ova gljiva ima i višestruko protektivno dejstvo na jetru.
Prvo, jača imuni sistem u borbi protih hroničnih infekcija kao što je hepatitis. Drugo, usporava razvoj ciroze jetre. Treće, snižava nivo faktora zapaljenja koji učestvuju u oštećenju jetre kod hroničnog hepatitisa. Na ovaj način kordiceps štiti jetru od oštećenja i podstiče regeneraciju jetrenih ćelija.