Prevencija anemije

Anemija se može definisati kao nedovoljna koncentracija funkcionalnih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i/ili hemoglobina u cirkulaciji, zaduženih za prenošenje kiseonika do svih ćelija našeg organizma.

Uzrok nedostatka funkcionalnih eritrocita može biti:

  • Nedovoljno stvaranje eritrocita i/ili hemoglobina (nedostatak nekog od gradivnih elemenata- vitamina, minerala, enzima i dr.)
  • Povećan gubitak eritrocita krvarenjem
  • Povećana razgradnja eritrocita pre njihovog fiziološkog vremena smrti (bolesti jetre i slezine)

U zavisnosti od uzroka, nakon postavljanja dijagnoze anemije, sprovodi se odgovarajući terapijski pristup. Anemija se uglavnom brzo popravlja nakon otklanjanja uzroka koji je doveo do gubitka krvi ili nadoknade odgovarajućih nutritivnih faktora koji nedostaju. Kod naslednih oblika anemija, sa nedostatkom ili disfunkcijom određenih enzima, tretman se razlikuje, s’ obzirom na nemogućnost izmene naslednih faktora.

Prevencija anemije

Veliki broj tipova anemije se ne može prevenirati. Međutim, kod anemija uzrokovanih nedostatkom nutritivnih faktora, prevencija je itekako moguća, s’ obzirom na to da se ovi nutrijenti uglavnom unose hranom.

  • Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata za pravilnu izgradnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Najbolji izvor gvožđa su namirnice životinjskog porekla. Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite dovoljan unos gvožđa redovnom, raznovrsnom ishranom, ili imate povećane potrebe za gvožđem (sportisti, trudnice) dovoljan unos gvožđa se može obezbediti upotrebom odgovarajućih suplemenata.
  • Folna kiselina i folati su zastupljeni u zelenom lisnatom povrću, leguminozama, a na tržištu postoji i veliki broj cerealija obogaćenih folnom kiselinom.
  • Vitamin B12 (cijankobalamin) se primarno obezbeđuje iz namirnica životinjskog porekla (meso, jaja, mleko). U biljkama ga ima, ali retko koja biljka sadrži odgovarajući oblik ovog vitamina koji se može apsorbovati u organizmu čoveka.
  • Vitamin C najviše je zastupljen u citrusnom voću, a ima ga i u svežoj paprici, peršunu, paradajzu. lubenici i jagodama. Vitamin C može poboljšati apsorpciju gvožđa, pa se u slučaju upotrebe suplemenata gvožđa savetuje uporedna primena vitamina C.
  • U slučaju naslednih poremećaja, preporučuje se poseta genetskom savetovalištu, kako bi se procenio rizik za prenošenje naslednog faktora na sledeću generaciju.

Sve nutrijente koji su neophodni za normalno stvaranje hemoglobina i eritrocita moguće je uneti hranom. Jedino u situacijama u kojima se hranom ne može obezbediti odgovarajući unos nutrijenata, savetuje se upotreba suplemenata koji će nadomestiti nedostatak jednog ili više vitamina i minerala.

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i lekovitog bilja koje u sastavu sadrži gvožđe. Ne sadrži veštačke boje, arome, konzervanse i druge aditive.

Preporučuje se u slučaju anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Pored anemije, PRIMED 5 blagotvorno deluje i u slučaju gastritisa i reumatoloških problema.

Za više informacija o preparatu posetite našu stranicu: http://primed5.anemija.rs/