Komplikacije sideropenijske anemije

eritrocitiAnemija koja nastaje zbog nedostatka gvožđa retko dovodi do težih komplikacija, ali kada dugo traje, može uticati na kvalitet obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ovde su navedeni neki od simptoma koji prate sideropenijsku anemiju, ali su svakako zajednički sa simptomima drugih nutritivnih anemija, jer, bez obzira na uzrok, anemija je praćena nekim sličnim simptomima.

Hroničan umor
Hroničan umor je posledica nedovoljnog snabdevanja ćelija kiseonikom. Pospanost i nedostatak energije može uticati na obavljanje posla i drugih aktivnosti.

Povećan rizik za infekcije
Neka istraživanja pokazuju da anemija koja dugo traje može negativno uticati na odbrambeni sistem organizma, i povećati osetljivost organizma na infekcije.

Problemi sa srcem i plućima
Nedovoljno snabdevanje tkiva kiseonikom utiče na povećanje rada srca, tako da osobe sa hroničnom anemijom mogu imati osećaj lupanja srca i nedostatka vazduha.

Komplikacije u trudnoći
Trudnice sa teškom anemijom su sklone razvoju komplikacija, posebno nakon porođaja (usled gubitka krvi tokom porođaja). Takođe, anemija u trudnoći može uticati na prevremeno rađanje bebe. Bebe čije su majke u trudnoći imale sideropenijsku anemiju češće i same imaju problem sa anemijom.

Sindrom nemirnih nogu
Sindrom nemirnih nogu je relativno često stanje sa nezadrživom potrebom za pokretanjem nogu, sa neugodnim osećajima u stopalima i potkolenicama. U nekim slučajevima sindroma postoji povezanost sa anemijom zbog nedostatka gvožđa, pa se kao deo tretmana savetuje nadoknada gvožđa.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za nadoknadu gvožđa, preporučujemo PRIMED 5 Feromed.
PRIMED 5 Feromed je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Svakodnevnom primenom obezbeđuje dovoljnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez opasnosti od razvoja neželjenih reakcija koje inače mogu pratiti upotrebu suplemenata gvožđa.