Malokrvnost prati i gubitak apetita!

Približno 40 odsto populacije pati od anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Najugroženije su žene u vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, omladina, školska i predškolska deca. Zbog malokrvnosti anemična deca su čak niža od svojih vršnjaka.
Malokrvne osobe prati umor, slabost, vrtoglavica, bledilo, glavobolja, titranje pred očima. Anemične osobe sklone su razdražljivosti, gube apetit, opada im kosa, lome se nokti, a kod tinejdžerki dolazi i do prestanka menstrualnog krvarenja. Anemija nije bolest već stanje kojim se manifestuje jedan veliki broj oboljenja, a vrlo često se javlja i kao posledica neodgovarajuće ishrane u dužem periodu.
Karakteristike malokrvnosti nastale zbog loše ishrane
Malokrvnost nutritivnog tipa nastaje ukoliko se hranom ne unosi dovoljno gvožđa, esencijalnih amino-kiselina, vitamina C, B11 i B12, folne kiseline. Ali nedostatak gvožđa ne mora uvek da se ispolji zato što ga nema u organizmu. Ponekad može i da se unosi, a da ga organizam nedovoljno iskorišćava. To se dešava kada je lučenje želudačne kiseline smanjeno, kada u hrani nema dovoljno vitamina C, minerala kobalta i bakra, kao i nekih važnih sastojaka belančevina. Do otežanog iskorišćavanja gvožđa dolazi i kada u hrani ima više fosfora, ali i ako osoba pati od hronične dijareje.
Nedostatak vitamina B kompleksa
Nedostatak vitamina B12 je uzrok malokrvnosti uglavnom kod vegetarijanaca, jer ne unose dovoljno belančevina životinjskog porekla, kao što su meso, jaja, mleko. Za ove osobe je veoma važno da vitamin B12 nadoknađuju u vidu tableta. Vitamin B11 i folna kiselina, zajedno sa drugim vitaminima B grupe, neophodni su za izgradnju eritrocita. Takođe, poboljšavaju crevnu apsorpciju gvožđa, a sa vitaminima B6 i B12 igraju važnu ulogu u razmeni amino-kiselina. Folna kiselina je izuzetno važna za trudnice. Njen nedostatak u trudnoći može dovesti do urođenih anomalija ploda. S druge strane, vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa iz hrane biljnog porekla, zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom B12.
U kojim namirnicama ima najviše gvožđa?
Glavni rudnik i snabdevač organizma ovim mineralom je crveno meso, džigerica, kao i kopriva i spanać. Gvožđe uneto kroz meso ubrzava apsorpciju gvožđa iz biljne hrane, koje je, inače, otežano zbog fitinske kiseline i tanina. To se dešava osobama koje unose puno mekinja, čaja i kafe. Nije redak slučaj da strastveni uživaoci kafe i čaja, a pogotovo poklonici makrobiotske ishrane, upadnu u anemično stanje.
Šta još može dovesti do anemičnosti?
Dugotrajna mlečna dijeta isto može dovesti do malokrvnosti, jer mleko ne sadrži gvožđe. O mleku kao osnovnoj namirnici treba razmisliti, naročito kada su deca u pitanju. Ali i o brzoj hrani koja ne može da zadovolji potrebe njihovog razvoja. Ovo je veoma važno za decu do dve godine i tinejdžere.
Zato, da bi se anemija uspešno savladala, neophodna je raznovrsna ishrana životinjskog i biljnog porekla, sa svim neophodnim sastojcima. S obzirom na to da malokrvnost prati i gubitak apetita, neophodno je uzimati sredstva za podsticanje lučenja sokova za varenje i poboljšanje apetita. Hrana treba ukusno da je spremljena i podeljena u pet obroka.
Pravilo sprovođenje terapije!
PORED raznovrsne ishrane važan je i boravak na planini, jer planinski vazduh i nadmorska visina utiču na relativno brzo povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, koji doprinose bržem oporavku organizma. Ako je lekar propisao gvožđe kao terapiju, ne treba ga piti sa mlekom ili jogurtom.Kalcijum iz ovih namirnica otežava, a ponekad i sprečava apsorpciju gvožđa. Inače, svaki lek treba isključivo da se pije s vodom.