Ishrana dece sa anemijom usled nedostatka gvožđa

AnemijaIdealan izvor svih hranljivih materija, uključujući i gvožđe jeste majčino mleko. Iako ga ima malo ( 0,1-1,5mg/L), jako dobro se apsorbuje, tako da kad god je moguće glavna hrana za bebu treba da bude majčino mleko. Kravlje mleko takođe sadrži mali procenat gvožđa, a apsorpcija je veoma loša (10%). Proteinski agregati koji nastaju u nedovoljno termički obrađenom mleku mogu da oštete sluzokožu creva i dovedu do dodatnog gubitka gvožđa fecesom.

Ako dojenje nije moguće

U slučaju da dojenje nije moguće, ishrana bebe treba da se bazira na primeni adaptiranih mlečnih formula bar do navršenih šest meseci, po mogućstvu do kraja prve godine.

Kada se u ishanu deteta uvede nemlečna ishrana, najbolji izvor gvožđa predstavlja meso. U mesu je gvožđe u takvom obliku da se najbolje apsorbuje, što je mnogo važnije od same koncentracije gvožđa. Minimalne razlike u sadržaju gvožđa između različitih vrsta mesa i iznutrica nisu značajne pa insistiranje na pojedinim vrstama nije opravdano (teleće, konjsko, džigerica). Detetu treba davati meso koje j e porodici dostupno!

Iako zeleno povrće (zelje, spanać, blitva) sdrži dosta gvožđa, apsorpcija je loša jer je ometaju fosfati, oksalati, polifenoli, a u žitaricama fitati koji sa gvožđem stvaraju nerasvorljive komplekse.

Gvožđe se bolje apsorbuje iz jaja nego iz biljaka!

Uz obrok sa mesom ne uzimati mleko, jogurt ili čaj!

Tanini iz čaja takođe loše utiču na apsorpciju gvožđa, kao i kalcijum, fosfati i karbonati iz mleka i mlečnih proizvoda.

U našoj sredini neophodna je prevencija anemije kod odojčadi:

– na prirodnoj ishrani od 6. meseca,

– na veštačkoj ishrani od 4. meseca.

Kod nedonoščadi, dece sa malom telesnom masom na rođenju, dece iz blizanačkih trudnoća, prevencija se sprovodi od navršenog 2. meseca života.

Nadoknada gvožđa sprovodi se 3-5 meseci (još 6-8 nedelja po normalizaciji vrednosti hemoglobina da bi se popunili depoi gvožđa u organizmu).

Prirodan preparat na bazi meda i koprive

primed 5 feromedPRIMED 5 Feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.

PRIMED 5 obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.