Perniciozna anemija- faktori rizika

anemijaPerniciozna anemija predstavlja anemiju koja nastaje zbog nedostatka unutrašnjeg faktora koji se luči iz želuca i koji služi za apsorpciju vitamina B12. Ova anemija može da se javi kao stečena bolest zbog atrofije želudačne sluzokože, kao autozomno recesivna bolest kada ne postoji dovoljno lučenje unutrašnjeg faktora ili kao autoimuni poremećaj.

Starosna dob i perniciozna anemija

Starosna dob: Za pernicioznu anemiju se smatra da je to bolest starih. Istina je da u velikom broju slučajeva starije osobe pate od perniciozne anemije, ona se ipak dijagnostikuje u svim uzrastima.

Uzrast ispitanika u toku dijagnoze varira od manje od 10 godina do više od 80 godina. Najčešća starost pacijenta pri postavljanju dijagnoze perniciozne anemije je 41- 50 godina.

Smatra se da većina starije populacja razvija ovu bolest zbog povezanosti atrofije želudačne sluzokože sa starenjem. Mlađi pacijenti imaju najčešće autoimunu pernicioznu anemiju koja je izazvana postojanjem antitela, koja napadaju i uništavaju unutrašnji faktor koji je proizveden u želucu.

Koji pol je skloniji pernicioznoj anemiji

Pol: Istraživanja su pokazala da se perniciozna anemija češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Uzrok ovome nije potpuno jasan, i možda leži u tome da se žene češće obraćaju lekaru i žele da detaljno razmotre svoje zdravstvene probleme.

Povezanost perniciozne anemije i načina ishrane

Način ishrane: Vegani koji se strogo pridržavaju svog načina ishrane i nikada ne jedu životinjske proizvode, ( meso, riba, mleko) su u većem riziku od razvoja perniciozne anemije zbog nedostatka vitamina B12. Međutim, mnogi vegani i vegeterijanci su svesni te opasnosti, pa zato uzimaju suplemente i dodatke ishrani da bi nadoknadili nedostatak ovog važnog vitamina u ishrani.

Genetika

Genetika: Postoji česta pojava perniciozne anemije u okviru jedne porodice. Jako je važno da svom lekaru naglasite postojanje svih bližih ili daljih rođaka koji imaju dijagnozu ove vrste anemije. To posebno važi ako vaše analize ne pokazuju nedostatak vitamina B12, ali pri tome imate mnoge simptome perniciozne anemije, što govori u prilog naslednom obliku bolesti.

Ostali faktori rizika

Ostali faktori: Zbog aktuelnih poteškoća sa dijagnozom perniciozne anemije, čest je slučaj da će kod pacijenta biti dijagnostikovane neke druge zdravstvene tegobe pre nego što se konačno postavi dijagnoza perniciozne anemije. Uobičajene među- dijagnoze su depresija, anksioznost, sindrom iritabilnog kolona, sindrom hroničnog umora…

Ako već patite od simptoma perniciozne anemije, onda je jako verovatno da ćete nažalost patiti ne samo od drugih autoimunih bolesti već i od drugih stanja koja nisu povezane sa imunitetom ( npr. tinitus).

Sledi spisak stanja koja se , prema anketi, često javljaju udruženo sa pernicioznom anemijom.

  • Tinitus ili zujanje u ušima
  • Psorijaza i ekcem
  • Nedostatak folne kiseline
  • Hipotireoidizam i hipertireoidizam
  • Vitiligo
  • Reumatoidni artritis
  • Dijabetes melitus
  • Celijakija
  • Multipla skleroza

Trudnoća: važno je biti svestan da, ako se lečite od perniciozne anemije, onda lečenje ne treba nikada obustavljati, čak ni tokom trudnoće.

Preporučujemo prirodno rešenje protiv anemije na bazi meda i lista koprive

primed 5 feromed

PRIMED 5 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i koprive.

Ne sadrži konzervanse i druge additive.

Pomaže da se organizmu nadoknadi potrebna količina gvožđa za normalno stvaranje hemoglobina koji kao sastavni deo eritrocita ima ulogu u transportu kiseonika putem krvi.