Simptomi anemije najizraženiji u proleće.

Malaksalost, glavobolja, povremeno zamagljenje vida, krtost kose i noktiju, pa čak i tahikardija nisu samo simptomi prilagođavanja organizma na oscilacije temperature u proleće, već su često i znak anemije.
Svega 10 odsto populacije ima neki oblik malokrvnosti, a najčešće su simptomi izraženi u proleće, jer se usled nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava na promene vremena.
Glavni uzroci nedostatka gvožđa
Glavni uzroci nedostatka gvožđa su akutna ili hronična krvarenja u digestivnom i urinarnom traktu, kao i ginekološka krvarenja. Dosta ređe ova vrsta anemija nastupa usled nedovoljnog unošenja gvožđa ili zbog poremećene apsorpcije ovog minerala.
Terapija traje više meseci
Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumeva suplementaciju preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa. Potrebno je da se terapija uzima nekoliko meseci, a značajna je i ishrana bogata gvožđem – crveno meso, iznutrice, riba, mahunarke, rotkvice, sušeno voće… Međutim, kod upornijeg oblikabanemije neophodni su i dodatni pregledi.
Ženski pol izloženiji anemiji
Anemija je češća među ženama, pa je u njenom uspešnom lečenju značajno da se ide na redovne ginekološke preglede. Deficit gvožđa često nastaje usled obilnih menstrualnih krvarenja, ali i zbog prisustva mioma, kao i drugih ginekoloških oboljenja. Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta. Sve one zahtevaju detaljno specijalističko ispitivanje i lečenje osnovnog oboljenja koje je dovelo do njene pojave.
Vitamin B12 i anemija
Ređi oblik malokrvnosti javlja se usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovo stanje su nespecifično trnjenje ekstremiteta, kao i problemi sa želucem.
Nivo vitamina B12 i folne kiseline u organizmu ne može da se uradi u ustanovama primarne zdravstvene zaštite. U cilju dodatnih analiza potrebno je da se pacijent uputi specijalisti interne medicine ili hematologu, dok lekar opšte prakse na ovaj deficit može da posumnja zbog visokih vrednosti MCV parametra. Brojna istraživanja upućuju da manjak vitamina B12 i gvožđa oštećuje rad mozga, dok dugoročan deficit ovih nutrijenata otvara put demenciji i Alchajmerovoj bolesti. Spanać, jagode i borovnice su namirnice koje sadrže velike količine ovih hranljivih elemenata i zato ih treba svakodnevno jesti u vreme sezone.
primed 5 feromedPRIMED 5 FEROMED je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive.

Preporučuje se kod:

  • anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa
  • gastritisa bilo kog uzroka.