Anemija

Rh inkompatibilnost

AnemijaRh je skraćenica koja označava rezus (Rhesus) faktor. Rezus faktor se određuje prema postojanju jedne belančevine na površini eritrocita. Ako je ona prisutna znači da je osoba Rh pozitivna, a ako je nema, znači da je Rh negativna. Rh pozitivna krvna grupa je češća od Rh negativne krvi. Čak 85% ljudi je Rh pozitivno.

Rh inkompatibilnost nastaje kada je majka Rh negativna krvna grupa, a fetus Rh pozitivna krvna grupa.

Ako je majka Rh negativna, a otac deteta Rh pozitivan, postoji velika verovatnoća da dete nasledi krvnu grupu oca. Tada dolazi do inkompatibilnosti između majke i fetusa. Mešanje krvi majke i ploda je normalna pojava tokom trudnoće, a naročito tokom porođaja. U tom slučaju dolazi do proizvodnje antitela u krvi majke koja prolaze kroz posteljicu, vezuju se za eritrocite fetusa i uništavaju ih dovodeći do teške anemije ili porasta bilirubina u krvi fetusa.

Rh inkompatibilnost ne predstavlja veći problem u prvoj trudnoći i dovoljna je redovna kontrola krvi), ali postoji opasnost u svakoj sledećoj trudnoći jer antitela u krvi majke već postoje.

Ukoliko je majka Rh negativna, krv treba redovno kontrolisati u trudnoći i pratiti nivo antitela. Ako su antitela u porastu, treba uraditi amniocentezu kako bi se odredio stadijum anemije kod fetusa i bilirubin u krvi ploda. U slučaju da se javila anemija , radi se transfuzija krvi kako bi se fetusova krv zamenila Rh negativnom krvlju koja neće stvarati probleme. Transfuzija se sprovodi kroz pupčanu vrpcu dok je fetus još u materici, počevši od 18. nedelje trudnoće. Pošto je ovo rizičan postupak neki lekari savetuju indukciju ranijeg porođaja. Tada se transfuzija obavlja nakon što se dete rodi.

Odmah nakon porođaja, u roku od 72 sata majka dobija injekciju Rh imunoglobulina (Rhogram ili Anti-D injekcija). Ovi imunoglobulini se vezuju na eritrocite deteta prisutnih u majčinoj krvi i uništavaju ih pre nego što se stvore antitela na eritrocite u majčinoj krvi koja bi bila opasna za bebu u svakoj sledećoj trudnoći.

U mnogim zemljama daje se zaštitna injekcija Rh imunoglobulina tokom trudnoće (oko 28. nedelje) naročito kod pojave krvarenja u trudnoći (preteći spontani, placenta previa) i kod sprovođenja dijagnostičkih procedura (biopsija horionskih čupica, amniocenteza i sl.)