Manjak hemoglobina ukazuje na anemiju

Ako ste često malaksali, imate slabu koncentraciju, mogući razlog je malokrvnost. Najčešći simptomi anemije su slabost, malaksalost, lako zamaranje, vrtoglavice, ubrzan rad srca, depresija, gubitak apetita, slaba koncentracija. U težim oblicima dolazi do pojave aritmije i srčane slabosti. Okom vidljivi znaci su bledilo kože i sluznica, krtost kose i noktiju, kao i gubitak telesne težine.
Anemija kod najvećeg broja pacijenata znači nedostatak gvožđa, a uzrok njegovog deficita u većini slučajeva nije neodgovarajuća ishrana, već akutna i hronična krvarenja izazvana mnogobrojnim bolestima.
Uzroci anemije kod žena
U slučaju pojave anemije kod žena potreban je ginekološki pregled, jer su obilne menstruacije, postojanje mioma ili nekog drugog ginekološkog oboljenja čest uzrok malokrvnosti. Anemija je čest pratilac i trudnoće, a osim nedostatka gvožđa praćena je i nedostatkom folne kiseline.
Anemija kod hroničnih bolesti
Malokrvnost je vrlo čest pratilac hroničnih bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre kao i kancera. Ove vrste anemije zahtevaju detaljno ispitivanje i lečenje osnovnog oboljenja.
Pregled stolice na okultno krvarenje
Da bi se uzrok malokrvnosti uspešno otklonio i ženama i muškarcima savetuju se i ispitivanje stolice na okultno krvarenje, kao i ispitivanje digestivnog trakta, odnosno endoskopski pregled želuca, debelog i tankog creva, kao i pregled urotrakta.
Lečenje deficita gvožđa
U lečenju deficita gvožđa koriste se preparati koji sadrže i do 100 mg ovog minerala. Ove preparate trebalo bi uzimati nekoliko meseci, a u slučaju težeg nedostatka primenjuje se i lečenje injekcijama. Važna je i raznovrsna ishrana koja bi trebalo da obiluje crvenim mesom, iznutricama, ribom, školjkama, mahunarkama, sušenim voćem, jajima. Veoma korisne su i namirnice bogate vitaminom C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa. Preparati gvožđa mogu da izazovu bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, dijareju i zatvor. U tom slučaju trebalo bi smanjiti dozu, a lečenje produžiti.
Manjak hemoglobina ukazuje na anemiju
Osim nedostatka gvožđa do anemije dolazi i usled smanjenog nivoa hemoglobina, kao i broja eritrocita i hematokrita. Preporučeni nivo hemoglobina za muškarce ne bi trebalo da bude manji od 13 g/dL, a za žene 12 g/dL. Lakšim oblikom anemije smatra se kada je nivo hemoglobina od 11-9 g/dL, srednjim ako su vrednosti od 9-7 g/dL, a teškim ako su ispod 7 g/dL.
PRIMED 5 Feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitih biljaka koji u svom sastavu sadrži gvožđe. PRIMED 5 FEROMED se preporučuje kod anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Preparat obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.