Važno je ispitati uzrok anemije.

Zbog ishrane siromašne gvožđem ili poremećaja apsorpcije gvožđa više od 35 odsto stanovništva pati od sideropenijske anemije. Mnogi od njih i ne znaju uzrok manjka gvožđa u krvi, a hematolozi upozoravaju da je jako bitno da se svaka anemija detaljnije ispita, jer iza ovog poremećaja mogu da se kriju ozbiljne bolesti, poput karcinoma debelog creva.
Postepeni razvoj simptoma anemije
Simptomi anemije su umor, pospanost, brzo zamaranje, lupanje srca, nedostatak vazduha naročito u naporu, nesvestice, glavobolje, trnjenje ruku i nogu. Kod bolesnika sa skrivenim krvarenjem, što može biti signal postojanja tumora na debelom crevu, anemija se razvija postepeno tako da se tegobe mogu javiti tek u fazi teške anemije, jer se bolesnici adaptiraju na snižene vrednosti hemoglobina i gvožđa.
Lečenje započeti što pre.
Onog trenutka kada se utvrdi postojanje deficita gvožđa, sa anemijom ili bez nje, lečenje se započinje davanjem preparata gvožđa i pre utvrđivanja uzroka anemije. Preparati gvožđa koji se uzimaju u periodu od tri meseca, mogu da poboljšaju krvnu sliku i vrednosti gvožđa u organizmu. Ukoliko se radi o hroničnom gubitku krvi zbog neke ozbiljne bolesti, uzimanjem gvožđa neće se u potpunosti popraviti krvna slika i efekat lečenja neće biti dugotrajan.
Traganje za uzorcima anemije.
Kada se utvrdi postojanje  sideropenijske anemije, neophodno je pažljivo uzeti anamnestičke podatke i uraditi fizikalni pregled, na osnovu kojih se može posumnjati na mogući uzrok anemije. Simptomi anemije zavise od stepena anemije i deficita gvožđa.
Lekar na osnovu krvne slike, eritrocitnih indeksa i biohemijskih analiza (Fe, UIBC, TIBC, Feritin) može da utvrdi da se radi o mikrocitnoj sideropenijskoj anemiji, ali ne može se utvrditi uzrok anemije. Zbog toga je bitno da se, dopunskim analizama, uvek  traga za uzrocima sideropenije, drugim rečima potrebno je uporno tražiti znake nevidljivog krvarenja u organizmu. Iza anemije se neretko kriju ozbiljne bolesti, koje zahtevaju pravovremenu dijagnozu i tretman.
Najčešće se javlja kod dece.
ANEMIJA usled nutritivnog nedostatka gvožđa se najčešće javlja kod mladih osoba, dece i omladine, trudnica, dojilja i žena u generativnom periodu. Mnogo ređe se javlja kod stanovnika u razvijenim zemljama gde se namirnice obogaćuju gvožđem. Rutinskim analizama mogu da se otkriju rani znaci sideropenijske anemije. U cilju traženja uzroka anemije, potrebna su dodatna ispitivanja u koja je potrebno uključiti lekare drugih specijalnosti, gastroenterologe, ginekologe i hematologe.
PRIMED 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja koji u svom sastavu sadrži gvožđe. Upotreba preparata PRIMED 5 FEROMED se preporučuje kod anemije izazvane nedostatkom gvožđa,kao prevencija i kao dodatak postojećoj terapiji. PRIMED 5 FEROMED obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.