Zašto nam je hladno?

hladni_prsti


Da li osećate hladnoću čak i kada je ljudima oko Vas toplo? Iako se u većini slučajeva radi o razlici u subjektivnom doživljaju toplo-hladno, nekada razlog može biti određeni zdravstveni poremećaj.

Može li anemija biti uzrok?

Kao posledica nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca ili njihove nepravilne funkcije u prenošenju kiseonika kroz krvotok, može postojati izražen subjektivni osećaj hladnoće.
Drugi simpomi koji mogu postojati jesu umor, bleda prebojenost kože i vidljivih sluzokoža, kao i nepravilan rad srca.

Može li smanjena funkcija štitaste žlezde biti uzrok?

Hormoni koje stvara štitasta žlezda učestvuju u regulaciji metabolizma, tačnije, pod uticajem hormona štitaste žlezde metabolizam se „ubrzava“ i stvara se više toplote. Ako štitasta žlezda ne funkcioniše pravilno, odnosno, stvara nedovoljno hormona, metabolizam će biti usporen, i eto razloga za subjektivno nepodnošenje hladnoće.

Može li problem sa krvotokom biti uzrok?

Ukoliko su Vam šake i stopala uvek hladni, možda imate problem sa krvnim sudovima, koji smanjuje dotok krvi u periferne delove tela. To mogu biti različiti poremećaji, kao što je poremećaj koagulacije krvi, uznapredovala arterioskleroza, Rejnoov fenomen ili bolest.Osim osećaja hladnoće, kod poremećaja cirkulacije može postojati i bleda ili cijanotična (modra) prebojenost delova ekstremiteta, osećaj trnjenja, grčevi ili ukočenost ekstremiteta.

Može li uzrok biti dijabetes?

Jedna od komplikacija dijabetesa jeste oštećenje sitnih krvnih sudova. Kada te promene zahvate krvne sudove bubrega, vremenom se razvija dijabetesna nefropatija, koja vodi u bubrežnu insuficijenciju. Jedan od pratećih simptoma ovog stanja jeste i stalni subjektivni osećaj hladnoće. Drugi simptomi koji prate dijabetesnu nefropatiju su mučnina, povraćanje, svrab kože, gubitak apetita, osećaj nedostatka vazduha, konfuzija, otečenost lica, stopala i šaka.

Može li anoreksija uzrokovati osećaj hladnoće?

Osobe koje pate od anoreksije mogu svoj organizam dovesti u ozbilju opasnost. Izbegavajući unos hrane, da ne bi dobili na težini, oni uskraćuju sebi neophodne nutrijente važne za zdravlje. Ove osobe imaju izuzetno nizak procenat masnoće u telu, koja je fiziološki toplotni izolator, tako da će jedan od simptoma koji postoje kod anoreksičnih osoba biti i stalno prisutaj osećaj hladnoće.

Pošto pomenuti stalni subjektivni osećaj hladnoće može biti simptom prisustva zrdavstvenog problema, svakako ga ne treba ignorisati. Ukoliko kod Vas postoji hronično prisutan osećaj hladnoće, čak i nakon dužeg boravka u toploj prostoriji, možda je vreme da o tome obavestite Vašeg lekara.

Od prirodnih preparata preporučujemo

primed 5 feromed

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti u slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, izdvajamo preparat PRIMED 5. PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom pokazuje odlične rezultate u tretmanu anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Radi bolje apsorpcije gvožđa iz preparata PRIMED 5, savetuje se upotreba i vitamina C, koji, kao što smo pomenuli poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora.