7 nespecifičnih simptoma anemije

Gvožđe je jedan od elemenata koji se u organizmu čoveka nalazi u maloj količini, ali ima veliki broj neizmerno važnih uloga. Jedna od osnovnih uloga gvožđa je u prenošenju kiseonika putem krvotoka.

U slučaju nedovoljne količine gvožđa u organizmu, poremećeno je stvaranje i funkcija hemoglobina i eritrocita. Vremenom, dolazi do pojave subjektivnih i objektivnih simptoma i znakova anemije.

Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa naziva se i sideropenijska anemija.

Neki od nespecifičnih simptoma anemije

  1. Izražen umor i osećaj iscrpljenosti spadaju u najčešće simptome anemije. Međutim, kako mogu biti prisutni i kod velikog broja drugih poremećaja, tako da nekada prođe dosta vremena pre nego što se posumnja na anemiju. Takođe, ukoliko je osoba izložena psiho-fizičkom opterećenju koje traje duže vremena, može osećati umor i malaksalost. Ukoliko se ovi simptomi ne povlače ni nakog odgovarajućeg perioda odmora, preporučuje se poseta lekaru i obavljanje odgovarajućih laboratorijskih analiza.
  2. Učestale infekcije. Gvožđe ima važnu ulogu i u normalnom funkcionisanju imunološkog sistema. U slučaju smanjene količine gvožđa u organizmu, moguće su češće infekcije. Ovo može biti objašnjeno i smanjenim snabdevanjem jetre i slezine kiseonikom, a ova dva organa imaju veoma važnu ulogu u borbi protiv različitih infekcija.
  3. Bleda koža. Blago ružičasta prebojenost kože potiče od hemoglobina, odnosno pigmenata u čiji sastav ulazi gvožđe. U slučaju nedostatka gvožđa, koža će dobiti bledu boju. Kod osoba sa prirodno tamnijom prebojenošću kože, nije lako uočiti bledilo kože. Zato, važnije je pratiti boju sluzokože, a najpristupačnija je svakako sluzokoža donjeg očnog kapka.
  4. Otečen jezik. Promene na jeziku, uključujući otok i bolne senzacije, mogu biti simptom anemije. Sitna oštećenja sluzokože usne šupljine su takođe česta kod anemije, posebno izraženijih oblika.
  5. Sindrom nemirnih nogu. Neke od osoba koje imaju nedostatak gvožđa mogu patiti i od sindroma nemirnih nogu, kod kog osoba oseća nezadrživu potrebu za pokretanjem nogu. Ovaj sindrom može posebno biti neprijatan u toku noći, kada je otežano uspavljivanje usled stalnog pokretanja nogu.
  6. Pika je poremećaj u toku kog osoba ima neodoljivu potrebu da jede inače nejestive, nenutritivne materije- zemlja, pesak, plastelin, glina i sl. Pojava pike može biti povezana sa nedostatkom gvožđa ili cinka. Međutim, s’ obzirom na to da se kod nekih osoba ne povlači nakon suplementacije gvožđa, nije specifičan znak sideropenijske anemije.
  7. Prekomerno opadanje kose. Normalno je izgubiti otprilike 100 dlaka dnevno. Kod sideropenijske anemije, folikul dlake takođe trpi nedostatak kiseonika, tako da se može javiti pojačano opadanje kose. Nadoknadom gvožđa, obezbeđuje se pravilno snabdevanje kiseonikom i smanjuje opadanje. Međutim, loš kvalitet dlake, pucanje i pojačano opadanje kose javlja se i kod nekih drugih poremećaja, kao što su oslabljena funkcija štitaste žlezde, disbalans polnih hormona i neki drugi. Ukoliko pojačano gubite kosu, a kvalitet dlake se vidno pogoršava tokom vremena, ovi simptomi mogu biti znak da treba da posetite lekara i obavite određene analize, u cilju otkrivanja uzroka.

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i lekovitog bilja koje u sastavu sadrži gvožđe. Ne sadrži veštačke boje, arome, konzervanse i druge aditive.

Preporučuje se u slučaju anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Pored anemije, PRIMED 5blagotvorno deluje i u slučaju gastritisa i reumatoloških problema.

Za više informacija o preparatu posetite našu stranicu: http://primed5.anemija.rs/